Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Lauderdale... ----

Magyar Magyar Német Német
Lauderdale... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Lauderdale

1. Matiland Jakab, L. nyolcadik hercege, angol iró és államférfiu, szül. Hatton-Houseban 1759 jan. 29., megh. Thirlestane kastélyában 1839 szept. 13. A parlamentbe választatta magát, 1789 óta pedig a felsőháznak volt tagja. Rendesen Pitt ellenfeleivel szavazott és ellenezte a francia háborukat. Midőn barátja Fox 1806. a kabinetbe lépett L.-t peerré és s skót állampecsét őrévé tette. 1806. L. Párisban járt, békealkudozásaival azonban nem ért célt; 1807. a Fox-kabinettel együtt visszalépett. A 20-as években politikai tekintetben pártot cserélt és a skót toryek vezére lett. Számos politikai és nemzetgazdasági munkát és röpiratot irt; ilyen az Enquiry into the nature and origin of public wealth (Edinburg 1819, 2. kiadás).

2. L. Maitland János, L. grófja és utóbb hercege, angol államférfiu, szül. Lethingtonban 1616 máj. 24., megh. 1682 aug. 20. Ifju korában a skót kovenantok sorában harcolt I. Károly ellen, de a köztársaság megállapítása után pártot cserélt és Hollandiába ment Károly herceg és trónkövetelő udvarába, akit azután 1650. Skóciába is elkisért. Az angolok a Worcester mellett vívott csatában (1651) elfogták és a köztársaság bukásáig fogva tartották. II. Károly trónralépte után kárpótlásul méltóságokkal és kincsekkel elhalmozta, kinevezte skót államtitkárrá, az államtanács elnökévé, majd a kincstár első lordjává. A ravasz és számító ember kitünően értett ahhoz, hogy hivatalit és a király kegyét el ne veszítse. Tagja volt a Kabal-minisztériumnak is és Károly kegyéből 1672. L. herceggé lett. Scott Walter az Old Mortality c. munkában történeti hűséggel ecsetelte ezen ügyes, de lelkiismeretlen, sőt jellemtelen államférfiut.

3. L. Maitland Lajos Frigyes sir és altengernagy, L. hatodik grófjának unokája, szül. 1776., megh. 1839. Ő volt a Bellerophon nevü angol hajónak parancsnoka, amelyen Napoleon császár 1815 jul. menedékhelyet keresett.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is