Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Lechner Ödö... ----

Magyar Magyar Német Német
Lechner Ödö... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Lechner Ödön

Pest, 1845. augusztus 27. ? Budapest, 1914. június 10.
Építész, a magyar stílusú szecesszió úttörője.
Jómódú, tehetős polgárcsaládba született. Felmenői között számos építőipari vállalkozót találunk.
Iskoláit a Pest-belvárosi reáltanodában, a József-ipartanodában a mai BME elődjében, majd Berlinben, a Schinkel-akadémián végezte. Kezdetben önálló építészként tevékenykedett, és az akkor divatos neoreneszánsz stílusban tervezett lakóépületeket, bérházakat. Később társult Pártos Gyulával, és közös építészeti irodát, céget indítottak el. Kettejük közül Pártos volt az üzletember, Lechner pedig a művész. Irodájuk számos megrendelést kapott különböző épületek tervezésére, amelyeket jórészt valamelyik historizáló stílusban valósítottak meg. Különösen jól ment az iroda széles körű ismeretségük révén, valamint a három város 1873-as egyesítését követő fellendülés következtében.
1875 és 1878 között Párizsban dolgozott Clément Parent irodájában, ahol megismerkedhetett a kialakulófélben lévő art nouveau-val. Ezekben az években dokumentálhatóan 7 francia kastély tervezésében és felújításában vett részt.
Hazatérése után, 1879-ben ismét Pártos Gyulával társult. 1896-ban megszűnt Lechner társas viszonya Pártossal, és egyre kevesebb megbízást kapott önállóan.Szobra áll az Iparművészeti Múzeum előtt és a margitszigeti Művész sétány mellett.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is