Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
leég to burn its...
leégés wash-out
leégett down and ou...
leégett stony
leégett stony-broke...
leégve down
leegyszerűs... to schemati...
leegyszerűs... to simplify...
leejt to drop
leejt to flop
leejt to let fall...
leélez to cant off...
leélez to pare
leélez (pen... to edge off...
leélezés clip
leélező gép... trimmer
leelőlegez to earnest
leelőlegez ... to give an ...
leelőlegez ... to pay sg d...
leemel to get down...

Magyar Magyar Német Német
leég abbrennen
leéget abbrennen
leéget & od... verbrennen
leemel abheben
leendő werdend
leépít abbauen
leépítés Abbau (r)
leereszkedi... herablassen...
leereszkedi... niederlasse...
leereszkedi... sinken
leereszt ablassen
leereszt fällen
leereszt & ... herablassen...
leereszt & ... niederlasse...
leereszt & ... hängen
leereszt & ... senken
leeresztés ... Senkung (e)...
leérettségi... maturieren
leértékel abwerten
leesik abfallen

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Lee

(ejtsd: lí), 1. Anna, l. Shakers.

2. L. Róbert Ödön, az észak-amerikai polgárháboruban a déli szövetséges államok legkiválóbb tábornoka, született Stratfordban (Virginia) 1807 jan. 19. régi tekintélyes családból, megh. 1870 okt. 12-én. Katonai kiművelését West Pointben nyerte (1825-29), mire 1845-48. Wool tábornok alatt a mexikói háboruban részt vett. Mint ezredes 1852-ben a west-pointi katonai akadémiának igazgatójává lőn. A krimi háboru alkalmával hadászati tanulmányok céljából Mac Clellannal együtt Európában járt. Az észak-amerikai polgárháboru kitörésekor (1861) L. a déli államok táborába sietett és nemsokára az összes déli hadak fővezére lőn. Nemsokára ugyan Beauregardnak kellett átengednie a fővezényletet, azonban 1862. Beauregard visszalépése és Johnston megsebesülése folytán megint ő lett a fővezér. A döntő csatát Gettysburg mellett víva (Pennsylvaniában) 1863 jul. 1-3., amidőn vereséget szenvedett ugyan, de visszavonulása a Potomacon át oly rendben ment végbe, hogy a győzők nem merték üldözni. Tizenegy havi makacs ellentállás után végre Richmondot (1865 ápr. 2.) is ki kellett ürítenie, mire azután ápr. 10. Appomatox-Court-House táján Grant tábornok előtt letette a fegyvert. A béke helyreállta után mint a lexingtoni Washington-College (Virginia) elnöke, szerény állásban ált. 1890. Richmondban lovasszobrát leplezték le. Emlékirata (Memoirs) 1886. jelentek meg. Kiadta Long (London).

3. L. Vilmos, a harisnyakötő-gép feltalálója, szül. Calvertonban 1579., megh. Rouenban, valószinüleg 1610. Mialatt szülővárosában kisegítő lelkész volt, 1589. feltalálta a harisnyakötő-gépet, de itt alapított gyártelepe nem virágzott fel, sem pedig Londonban nem birta Erzsébet királynő támogatását megnyerni. Sully herceg felszólítására, hogy találmányát Franciaországban is meghonosítsa, L. gyártelepet rendezett be Rouenban, de találmányát itt sem méltatták eléggé, s az csak halála után találta meg az elismerést.

4. L. Zsófia és Harriet, két angol irónő, L. János szinész leányai. Zsófia szül. Londonban 1750., megh. Cliftonban 1824 márc. 13. The chapter of accidents vígjátékával lépett fel, mely 1780. sikert aratott. Ekkor nővérével, Harriettel (szül. 1757., megh. 1851.) felsőbb leánynevelő intézetet nyitott Bathban és kiadta The recess or a tale of other times c. regényét, mely a történeti regényirás első kisérletének tekinthető. A két nővér legnagyobb sikerét a Canterbury tales novella-gyüjtemény hozta meg, melyek legtöbbjét Harriet irta. Az egyik (Kruitzner or the German"s tale) inspirálta Byront és forrásul szolgált Werner címü tragédiájának megirásához.

5. L. gróf, l. Montholon.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is