Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Legumin... ----

Magyar Magyar Német Német
Legumin... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Legumin

(növényi kazein), főleg a hüvelyes növények (bab, lencse, borsó) magvában előforduló és a kazeinhez egészen hasonló szénvegyület. A L.-t Liebig szerint ugy állíthatjuk elő, hogy az említett magvakat forró vizben néhány óráig áztatjuk és mozsárban péppé szétdörzsöljük. Az igy kapott tömeget 5-6-szoros mennyiségü vizzel felhígitván, finom szitára öntjük ki, melyen a L.-oldat kevés keményítővel együtt átcsurog. Néhány órai állás után a leülepedett keményítőről leöntjük a tejszerü L.-oldatot és ebből a L.-t hígított ecetsavval választjuk le. Az igy kapott csapadékot hideg vizzel való kimosás után zsírtalanítás végett éterrel kezeljük. A L. földszerü, könnyen porrá törhető és fehér vagy hamuszinü tömeg, mely lúgokban és részben hígított savakban is oldható. A L. a fehérjefélék osztályába tartozó vegyület lévén, igen fontos tápanyag, mely a hüvelyes növények tápértékét a keményítő mellett igen nagyban növeli.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is