Legumin
(növényi kazein), főleg a hüvelyes növények (bab, lencse,
borsó) magvában előforduló és a kazeinhez egészen hasonló szénvegyület. A L.-t
Liebig szerint ugy állíthatjuk elő, hogy az említett magvakat forró vizben
néhány óráig áztatjuk és mozsárban péppé szétdörzsöljük. Az igy kapott tömeget
5-6-szoros mennyiségü vizzel felhígitván, finom szitára öntjük ki, melyen a
L.-oldat kevés keményítővel együtt átcsurog. Néhány órai állás után a
leülepedett keményítőről leöntjük a tejszerü L.-oldatot és ebből a L.-t
hígított ecetsavval választjuk le. Az igy kapott csapadékot hideg vizzel való
kimosás után zsírtalanítás végett éterrel kezeljük. A L. földszerü, könnyen
porrá törhető és fehér vagy hamuszinü tömeg, mely lúgokban és részben hígított
savakban is oldható. A L. a fehérjefélék osztályába tartozó vegyület lévén,
igen fontos tápanyag, mely a hüvelyes növények tápértékét a keményítő mellett
igen nagyban növeli.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|