Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
lemez flake
lemez membrane
lemez plate
lemez section
lemez sheet
lemez slab
lemez (mikr... slide
lemez (mikr... slider
lemezborító... record jack...
lemezborító... record slee...
lemezburkol... plating
lemezekre h... to flake
lemezekre h... to flake aw...
lemezekre h... to flake of...
lemezekre h... to laminate...
lemezekre v... to laminate...
lemezekre v... to laminate...
lemezel to laminate...
lemezel to plate
lemezel to veneer

Magyar Magyar Német Német
lemez & lap... Platte (e)
lemezjátszó... Plattenspie...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Lemez

az a fémlap, mely szélességéhez és vastagságához viszonyítva vékony. A 2,6 cm.-nél vastagabb L.-eket azonban már lapoknak (páncélos lap), az igen vékonyakat pedig füstnek (arany füst, ezüst füst stb.) is nevezzük. A L.-t manapság hengerelik, régebben kalapáccsal nyujtották ki, sőt az aranyból, ezüstből vagy a rézötvényekből készített fémfüstöt ma is igy gyártják. L.-t minden fémből hengerelhetünk, még pedig vagy a rendes hőmérsékletnél (mint az ólmot), vagy gyengén melegítve (mint a cinket) vagy pedig vörösizzásnál (mint a vasat), csak arra ügyeljünk, hogy a L.-nek a hengerléskor keletkező ridegségét elvegyünk, ez pedig ugy történik, hogy a L.-t megizzítjuk s ezután az anyag tulajdonsága szerint lassan (p. a vasat) vagy gyorsabban (p. a rezet) lehűtjük. Az ólom, ón és cink L. kilágyításra nem szorul. A szerkezeti célokra szolgáló L.-t a kihengerlés után kalapáccsal való kopogtatással meg is vizsgálják.

Az iparban igen sokféle L.-t használnak, legtöbb faja a vas L.-nek van. Fekete L. az, melynek felszinén a hengerléskor keletkező reveréteg még rajta van, ha erről a reveréteget keféléssel vagy hasonló művelettel eltávolítjuk, súrolt L. a neve. A kikészített vagy dresszirozott L.-ek azok, melyeket a reverétegnek csávázással vagy más módon történő eltávolítása után fényezett kemény hengerek között kihengereltek és fojtóan elzárt lágyító üstökben izzítással és ezt követő lassu lehütéssel kilágyítottak. Mig a súrolt L.-eknek sötét kékesszürke felszinük van, a kikészített L.-ek széle barnás, kékes, ibolyás vagy sárgás futtatás szineket láttat (az izzításkor keletkező oxidáció miatt). A mekanikai úton kifényesített L.-eket csiszoltaknak nevezzük. Habos (moirirozott) L.-ek az ónozott L.-ek, melyeket gyengén megmelegítenek s ezután vizben lehűtenek. Az ón ekkor gyöngyház- vagy jégvirágszerüen kristályosodik. A firnászolt L.-ek átlátszó firnásszal bevont L.-ek, a habos L.-eket szines firnásszal is bekenik, hogy az ón kristályok szinjátékát jobban emeljék. Ha a L.-eket szinnyomtatás, patronozás vagy festés útján díszitik, ekkor mintázott L., ha pedig fénymázzal egészen bekenik, lakkozott vagy fénymázas L. a nevük. Vannak még lyukgatott, hullámozott, bordázott, guillochált (l. o.), ónozott (l. Bádog), cinkezett (l. Cink) stb. vas L.-ek. A vas L.-t a használhatóság szerint in nevezik. Igy p. van zár- (0,4-0,5 mm. vastag), tető-, cső- (0,56-0,57 mm. vastag), kazán- (6-16 mm. vastag), hajó- és páncél-L. Az u. n. kompound- vagy kettős L.-eket összehegesztett kovácsvas- és acéllapokból hengerlik; ezek az acél keménységét a vas szívósságával egyesítik s ezért különösen páncélos hajók borítására igen alkalmasak. Vas-L.-gyártás dolgában legelső gyáraink a rimamurány-salgotarjáni vasmű részvénytársaság nádasdi telepe, ahol ónozott és cinkezett L.-eket is gyártanak. Fülöp koburg-gothai herceg gyártelepei a felső Garam völgyében; az Unió részvénytársaság zólyomi gyára, hol L.- és ónozóműhely is van; a szab. osztrák-magyar államvasút társaság resical hengerműve és a m. kir. kincstár kis-garam-zólyom-brezói gyári komplexusa. Ónozott L.-t gyári újabban a budapesti magyar-angol fémárugyár is. A vas L. után leghasználtabb a vörösréz, sárgaréz, tombak és bronz L., melyet szintén nyersen vagy kikészítve hoznak forgalomba. Van fekete, csávázott vagy súrolt sárgaréz L., a használat szerint pedig fedő-L., cső-L., hajó-L., pénz-L. stb. Vörösréz L.-t csak kevés magyar gyár készít. Ilyen a felsőbányai m. kir. rézkohó és rézpörölyde, a csetneki rézgyár, a szepes-iglói rézverdék és Chaudoir budapesti gyára, ahol rézötvényekből való L.-t is hengerelnek.

Az iparban nagyobb fontossága van még a cink, argentán, britannia, ólom, ón és aluminium L.-eknek is. A cinket különösen a bádogosipari használja tetőfedésre, edények és fürdőkádak készítésére. A vékony ón-L.-t folionak vagy sztaniolnak is nevezik. Az u. n. tükör foliót, melynek vastagsága 0,0162 mm., a tükörgyártásban használják. Az argentán és britannia L.-ből finomabb evő- és asztali készleteket, az aluminiumból pedig díszmű-áru cikkeket készítenek. L. még Hengermű.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is