Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
lencse lens
lencserends... battery of ...
lencsés táv... refracting ...

Magyar Magyar Német Német
lencse Linse (e)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Lencse

(növ., Lens Tourn., Ervum Tourn.), vitorlás virágu, kacskaringós fű, levele ágas, 2-sok páru levélkékből alakul, a csúcsa szálkaheggyel (lemeztelen levélnyél) v. kacskaringóval végződik. Virágfürtjét magános v. kevés virág alkotja, hüvelye lapított, egyrekeszü, 1-2 magu, magva nagyon alapított, kerek. A Lens génusznak 8 faja van a mediterrán vidéken és Ázsia nyugati részén. A Lens esculenta L. v. Ervum Lens L. (termesztett L.) Európa déli részéről és Keletről ered, 15-45 cm. magas, szőrös; levele többnyire hatpáruan szárnyalt, levélkéje hosszas, csonkított v. csorbított; virága 1-4-enként nő, fehér lilával eres v. kékes, hüvelye kopasz, kétmagu.

A L. a legrégibb kulturnövények egyike, melynek több faja létezik. Közülük a legértékesebb a nagyszemü fillér- és Középszerü szürke L. Tájfajtái közül kiemelendők a stockeraui és a gömöri L. Sikeres termelésének feltételei: szelid éghajlat és jó mivelésben álló, homokos és meszes vályogtalaj. Megfelelő előveteményei a trágyázott kapásnövények. Vetés ápril hóban történik legcélszerübben sorvetőgéppel 20-30 cm.-nyi sortávokra. Minthogy a L. szára a földön elterül, mi esős időben szemtermésének hátrányára van, a L.-t árpával keverten is szokás termelni. Legveszélyesebb ellensége a L.-zsizsik (Bruchus lentis). Ahol ez a rovar honos, zsizsikmentes L. nem termelhető. A tisztán vetett L.-t éréskor kinyűvik, a keverten vetettet lekaszálják. Kataszt. holdjáról 6-12 hl. 75-86 kg.-os L. és 4-8 q takarmánynak alkalmas szalma nyerhető. - A L. betegségeit l. Hüvelyesek.

A L.-nek, mint valamennyi hüvelyes veteménynek, nagy tápláló értéke van, könnyebben emészthető, mint a borsó, a magyar közmondás szerint szépít is. A beduin kenyeret süt belőle. Egyre-másra 24,81% fehérje, 54,78% keményítő és dextrin, 1,85% zsír, 3,58% celluloza, 2,47% só, különösen káli- és foszforsó s 12,51% viz alkotja. A L. ősrégi vetemény, már az ókorban szerették, az egyiptomiak és zsidók (Ézsau öröksége) ismerték. A régi görögök meg a rómaiak is termesztették. Egyiptom is sokat termesztett s a Nilus torkolatából, Pelusium városából sokat szállítottak. Az a nagy hajó, melyen most a Péter-templom előtt álló obeliszk Rómába került, hajónehezékül 120 000 római véka L.-t hozott magával. Lencsét a bronzkorszak cölöpházaiban is találtak, p. a Bieli-tóban. Athénben az V. sz. közepén csak a szegényebb nép ette, Cato az ültetését is leirta. A Alpescken át terjedt el Németországba. A L. lisztjét mint a babét orvosi borogatónak használták. L. még Vadlencse.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is