Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
lencse lens
lencserends... battery of ...
lencsés táv... refracting ...

Magyar Magyar Német Német
lencse Linse (e)

Címszavak véletlenülLegújabb kommentekCímszó:
Tartalom:

Lencse

(növ., Lens Tourn., Ervum Tourn.), vitorlás virágu, kacskaringós fű, levele ágas, 2-sok páru levélkékből alakul, a csúcsa szálkaheggyel (lemeztelen levélnyél) v. kacskaringóval végződik. Virágfürtjét magános v. kevés virág alkotja, hüvelye lapított, egyrekeszü, 1-2 magu, magva nagyon alapított, kerek. A Lens génusznak 8 faja van a mediterrán vidéken és Ázsia nyugati részén. A Lens esculenta L. v. Ervum Lens L. (termesztett L.) Európa déli részéről és Keletről ered, 15-45 cm. magas, szőrös; levele többnyire hatpáruan szárnyalt, levélkéje hosszas, csonkított v. csorbított; virága 1-4-enként nő, fehér lilával eres v. kékes, hüvelye kopasz, kétmagu.

A L. a legrégibb kulturnövények egyike, melynek több faja létezik. Közülük a legértékesebb a nagyszemü fillér- és Középszerü szürke L. Tájfajtái közül kiemelendők a stockeraui és a gömöri L. Sikeres termelésének feltételei: szelid éghajlat és jó mivelésben álló, homokos és meszes vályogtalaj. Megfelelő előveteményei a trágyázott kapásnövények. Vetés ápril hóban történik legcélszerübben sorvetőgéppel 20-30 cm.-nyi sortávokra. Minthogy a L. szára a földön elterül, mi esős időben szemtermésének hátrányára van, a L.-t árpával keverten is szokás termelni. Legveszélyesebb ellensége a L.-zsizsik (Bruchus lentis). Ahol ez a rovar honos, zsizsikmentes L. nem termelhető. A tisztán vetett L.-t éréskor kinyűvik, a keverten vetettet lekaszálják. Kataszt. holdjáról 6-12 hl. 75-86 kg.-os L. és 4-8 q takarmánynak alkalmas szalma nyerhető. - A L. betegségeit l. Hüvelyesek.

A L.-nek, mint valamennyi hüvelyes veteménynek, nagy tápláló értéke van, könnyebben emészthető, mint a borsó, a magyar közmondás szerint szépít is. A beduin kenyeret süt belőle. Egyre-másra 24,81% fehérje, 54,78% keményítő és dextrin, 1,85% zsír, 3,58% celluloza, 2,47% só, különösen káli- és foszforsó s 12,51% viz alkotja. A L. ősrégi vetemény, már az ókorban szerették, az egyiptomiak és zsidók (Ézsau öröksége) ismerték. A régi görögök meg a rómaiak is termesztették. Egyiptom is sokat termesztett s a Nilus torkolatából, Pelusium városából sokat szállítottak. Az a nagy hajó, melyen most a Péter-templom előtt álló obeliszk Rómába került, hajónehezékül 120 000 római véka L.-t hozott magával. Lencsét a bronzkorszak cölöpházaiban is találtak, p. a Bieli-tóban. Athénben az V. sz. közepén csak a szegényebb nép ette, Cato az ültetését is leirta. A Alpescken át terjedt el Németországba. A L. lisztjét mint a babét orvosi borogatónak használták. L. még Vadlencse.

Forrás: Pallas NagylexikonSzóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is