Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
leold to lace
leold to unhitch
leoldozódik... to come loo...
leoldozódik... to get loos...
leolvadás ablation
leolvas to read, re...
leolvasás indication
leolvasás reading
leolvasó be... reading dev...
leolvasó mi... reading mic...
leomlik to crash do...
leomló csip... cascade of ...
leopárd leopard
leopárd spots
leoperálás ablation
leoszt (fes... to bleed, b...
leosztás hand
leosztás scaling

Magyar Magyar Német Német
leolvas ablesen

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Leo

több bizanci (keletrómai) császár neve, kik közül ismertebbek:

1. L. (I.), másként indokolatlanul a Nagy, bizanci császár (457-473). Illiriában született 400 körül, a katonai pályára lépett, melyen a legmagasabb rangra emelkedett; elvégre Aspar segélyével császárrá lett. Belső uralma üdvösnek bizonyult, de háboruiban nem volt szerencséje és Genseich vandal királytól Afrikában nagy vereséget szenvedett. Ariadne leányát isauri Zeno hadvezérhez adta nőül,, e házasságból született unokáját pedig, Leót, utódává koronáztatta (573).

2. L. (II.), 474 febr. követte nagyatyát a trónon, de még ebben az évben (nov.) meghalt.

3. L. (III.), vagy az Isauriai, bizanci császár, (uralkodott 717-741.) született Germanikeiában (Kis-Ázsia) 675. és eleintén Konon-nak hivták. II. Anastasios az ázsiai hadsereg vezérévé tette, midőn pedig III. Theodosius 716. amazt megbuktatta, L. Theodorost taszította le a trónról és megkezdé uralkodását (717). Néhány hónappal koronáztatása után egy egész esztendőig az arabok ellen kellett Konstantinápolyt megvédelmeznie, mignem tőlük megszabadult. Több ellencsászárral is kellett harcolnia. A hadügy és a közigazgatás terén több üdvös reformot létesített, a képek tisztelete ellen irányuló rendeletével azonban maga ellen irányuló rendeletével azonban maga ellen ingerelte a papság, a barátok és az alsó nép haragját. Megh. 741 jun. 18. V. ö. Schenk, Kaiser L. III. (Halle 1880).

4. L. (IV.), a Kozár, bizanci császár (775-80). V. Konstantinos császár és egy kozár hercegnő fia, szül. 750., megh. 780 szept. 8. 775. követte atyját a trónon, de nemsokára lázongó testvéreivel gyült meg a baja, kiket kegyetlenül megbüntetett. Egyébiránt szelid uralmat vitt és a képek tiszteletének kérdésében türelmesebbnek mutatkozott atyjánál. 780 óta az arabokkal kellett küzdenie. Halála után tudós özvegye, Irene, kiskoru fiuk, VI. Konstantin nevében vitte egy ideig a kormányt.

5. L. (V.) az Örmény, bizanci császár, előbb I. Mihályt Rhangabe császár hadvezére, 813-820. pedig császár. Egészben véve uralkodott és a bolgárokat is megfékezte, mindazonáltal ellenfelei amorioni Mihály érdekében összeesküvést szőttek ellene, melynek L. áldozatul esett.

6. L. (VI.) másként a Bölcs (Philosophus), bizanci császár (886-912), I.: Bazilios császár fia, szül. 866 és 886 aug. 29. követte az atyját a trónon. Sokat kellett harcolnia bolgárok-, arabok- meg oroszokkal, kik ellen ugy védekezett, hogy egyik ellenségét a másik ellen izgatta. 893. L. császár a magyarokkal szövetkezett a bolgárok ellen, akiknek fejedelme, Simeon cár, fenyegette a görög-keleti birodalmat. L. követe, Niketas, ajándékokkal kedveskedett a magyaroknak és erre a magyar sereg, talán Liuntin (Árpád fiának) vezénylete alatt, átkelt görög hajókon az Al-Dunán és tűzzel-vassal pusztította a bolgár király országát. Három csatában is legyőzték a bolgár sereget és magát Simeont is ostrom alá fogták Mundraga hegyi várában. Azután a zsákmánnyal együtt visszatértek Etelközbe. (Utóbb a bolgárok boszut vettek ezekért a magyarokon.) 912. Oleg kijevi fejdelemmel kereskedelmi szerződést kötött. Belkormányát sok erőszakos tett emléke homályosítja el. Az ő megbizásából készült alkalmasint a nevéről elnevezett Taktika (l. Bölcs Leo), mely fontos kútfő a görög-keleti birodalom ellenségeit megismerteti. L.-nak tulajdonítják még a Konstantinápoly sorsára vonatkozó jóslatszerü mondásokat is (Oracula, kiadta Legrand, Les oracles de Léon le Sage, Páris 1875). V. ö. a keletrómai birodalomnál közzétett irodalmat.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is