Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Lepidus... ----

Magyar Magyar Német Német
Lepidus... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Lepidus

hires római család, mely a Mamercusokkal, Pappusokkal, Paullusokkal, Regillusokkal és Scaurusokkal (l. ezeket külön cikkek alatt) együtt az Aemiliusok genséhez tartozott és melynek nevezetesebb tagjai a következők:

1. Marcus Aemilius L., Pompejus hive, akit büszkeség és becsvágy jellemeznek, annyira, hogy Pompejustól is elszakadt, bár ez konzulságra segített. A szenátus annyira tartott tőle és erőszakos természetétől, hogy megtette Gallia Transalpina főparancsnokának, csakhogy megszabaduljon tőle. L. azonban Etruriában maradt és hadsereg élén vonult Róma ellen, hogy magának a konzulátust kierőszakolja. Ekkor Pompejus és Catulus kivonultak ellen és közvetlenül Róma kapui előtt megverték. L. Szárdiniába menekült, ismételt kisérleteket tőn arra nézve, hogy a főhatalmat kezébe kerítse, de hasztalan. Fia:

2. szintén Marcus Aemilius L., a világtörténetből ismeretes tirumvir. Kezdettől fogva Caesar hive lévén, az utóbbival kölcsönös szivességeket tettek egymásnak. Caesar megtette L.-t városi prefektusnak és prétornak, L. viszont kieszközölte Caesrnak a diktaturát. 46. tirumfust tartott, azután Caesar társa lett a konzulátusban és diktaturában, Caesar halála után pontifex maximus és a galliai hadsereg vezére. Midőn az Antoniusszal és Octavianusszal való triumviratus létrejött, a földosztálynál Afrikát kapta, ismét triumfust tartott és 42. konzul lett. Octavianussal való küzdelmében olyan hanyag magatartást tanusított, hogy a hadsereg ennek folytán elpártolt tőle és L. kénytelen volt minden államférfiui hivataltól visszalépve, kizárólag a pontifex maximus tisztének élni. Megh. Circejiben Kr. e. 13.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is