Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
levélzöldsé... ----

Magyar Magyar Német Német
levélzöldsé... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

levélzöldségek-saláták

A hidegkonyhai készítmények jelentős nyersanyagai és díszítőanyagai a különböző fajtájú levélzöldségek, friss fűszernövények. A petrezselyem fajták közül a metélőpetrezselyem, amit fodros- vagy francia petrezselyemként emlegetünk, egy remek díszítő anyag. A fehérrépa zöldjét egyszerűen csak petrezselyemnek nevezzük, ami apróra darabolva ízben és színben a kevert saláták, a krémek alkotóeleme, de akár darabolva vagy levelesen diszítőanyag is. A kapor, a petrezselyemhez hasonlóan levelesen és darabolva is felhasználható, kellemes, fűszeres aromájával jellegzetes ízt ad a hideg ételeknek.
A zsálya igen intenzív illatú növény, ezért csak mértékletesen használjuk, darabolt vagy levél formában. A friss bazsalikom átható illatú és ízű növény, húsételek, mártások ízesítésére használjuk.
A tárkony egy jellegzetesn fűszeres illatú növény, savanykás mártásokhoz, hideg húsételekhez használjuk.
A citromfű a gyümölcssaláták, a gyümölcskészítmények fűszere, jellegzetes citromra emlékeztető aromát ad a készítménynek. A friss mentalevél szintén a gyümölcskészítmények fűszernövénye, kellemesen üdítő hatású. Levelesen és darabolva is használjuk. A zöldséglevelek, a fűszernövenyek előkészítésénél lényeges, hogy többször váltott vízben jól átmossuk, átválogassuk, nehogy földes rész vagy idegen növény maradjon közötte. Apróra darabolva vagy levelesen használjuk fel, a díszítésre hasznát növényeket célszerű hidegvízben tartani, így üde frisseségüket megtartják.
A salátafélék ma már nagy választékban állna rendelkezésünkre. A fejes saláta, a fodros levelű endivia fajták, a színes salátafajták, a cikória fajták a galamb saláta és egyébb, a kevert saláták készítéséhez elengedhetelen salátafélék. Előkészítésüknél a gondos mosásra és a darabolásra kell figyelnünk.
Darabolásuknál lehetőleg ne használjuk kést, mert az így előkészített saláta könnyebben fonnyad, természetesen a készítmény jellegének megfelelően egyes kevert salátáknál csíkokra vagy széles metéltre vághatjuk.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is