Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
leves gippo
leves juicy
leves soup
leveses succulent
leveses faz... stock-pot
levesesség succulence
levesestál tureen
levesestány... soup bowl
levesestány... soup plate
levesfazék stock-pot
leveshús soup meat
leveskocka stock-cube
levespor dehydrated ...
levesség lusciousnes...
levestészta... soup stick
levesz to get down...
levesz to get off
levesz to pull off...
levesz to take dow...
levesz to take off...

Magyar Magyar Német Német
leves Brühe (e)
leves saftig
leves Suppe (e)
levesbetét Einlage (e)...
levesz abnehmen
levesz benehmen
levesz herabsetzen...
levesz a lá... umwerfen

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Leves

a szilárd tápszereknek híg alakban való elkészítése a célból, hogy könnyebben emészthetők legyenek; a hígító anyag a viz, mely feloldja s magába veszi a tápanyag legértékesebb részeit. Igy a húsleves táplálóbb mint a benne főtt marhahús. A levesek között első helyen áll a húsleves, mely legjobb, ha marhahúsból készül. A jó húsleves következőleg készül: 1 kg. húst 3 l. hideg vizben, épmázu fazékban födő alatt tűzhöz tesznek; midőn a viz forr, akkor körülbelül 2-3 gyökér petrezselymet, sárgarépát, egy kis zellert és karalábit meg vöröshagymát megtisztítva és felszeletelve tesznek bele s a L.-t egyuttal megsózzák. 3 órai lassu forrás után a L. annyira kész, hogy leszűrik, tojással gyúrt tésztát vagy darát, árpakását, rizst v. más efélét főznek bele. A húslevels legfinomabb tésztája a sós piskótatészta (seberli), tüdős táska és rétes meg a finom gombócok, mint máj-, zsemlye- és velőgombócok. De nemcsak mint önálló étel fontos a húslé, hanem ugy is mint más étel előkészítő anyaga, igy p. az olasz risottié vagy a magyar főzelékek feleresztéseé. Egyéb L.-t a magyar böjti L.-nek nevez, igy a fű-, bab-, borsó-, lencse-, paradicsom-, tej-, rántott-L. Ide tartozik a hal-L. is, melyet aprított halakból gulyáshús módjára vöröshagyma és paprikával fűszerezve készítenek. Lehet tejfelt és egy kevés ecetet beletenni, s pirított zsemlyeszeleteket mellékelni. A hal-L.-nek egy neme a halikra-L. Az erdélyi örmények L.-e az árnádsábur (l. o.).

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is