Limoni-olaj
vagy citrom-olaj (oleum citri), egyike a leghasználatosabb s
igy legfontosabb illanó olajoknak. Szine zöldessárga, fs.-a 15° C.-nál 0 857-0
860. A poláros fénysugár síkját 100 mm. csőben +60°-+64°-ra elfordítja. Alkotó
részei pinén, limonén és citral. Az illat finomsága azonban csupán a
citral-tartalomtól ered s igy mentől több van ebből a L.-ban, annál finomabb s
igy értékesebb az. A hidegen készített olaj csak 1-2 évig tartható. A párolt
olaj, mely kellemesség tekintetében az előbbivel nem vetekedhetik, romlás
nélkül tovább is eláll. A L.-t a Citrus Limonum Risso gyümölcsének héjából az
«écuelle» segélyével készítik (essence a l"écuelle). Az écuelle tányéralaku
rézedény, melynek feneke tüskékkel sűrüen van borítva. Ezeken a gyümölcs héját
felszaggatják, minek következtében az olaj kifolyik. Az igy kapott olajat
derítő kádakba töltik, hol az olaj az egyidejüleg kiszabaduló vizenyős létől tisztán
leválik. A L.-nak egyetlen jelentős termelő helye déli Olaszország, még pedig
Szicilia és Calabria. A L.-t a bergamott- és édes narancsolajjal egyetemben
messinai v. calabriai esszenciáknak nevezik. A L.-t likőrök, szörpök,
cukrosságok, illatos szerek és szappanok készítéséhez, illetve szagosításához
használják. Hamisítani terpentin-olajjal szokták.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|