Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Limoni-olaj... ----

Magyar Magyar Német Német
Limoni-olaj... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Limoni-olaj

vagy citrom-olaj (oleum citri), egyike a leghasználatosabb s igy legfontosabb illanó olajoknak. Szine zöldessárga, fs.-a 15° C.-nál 0 857-0 860. A poláros fénysugár síkját 100 mm. csőben +60°-+64°-ra elfordítja. Alkotó részei pinén, limonén és citral. Az illat finomsága azonban csupán a citral-tartalomtól ered s igy mentől több van ebből a L.-ban, annál finomabb s igy értékesebb az. A hidegen készített olaj csak 1-2 évig tartható. A párolt olaj, mely kellemesség tekintetében az előbbivel nem vetekedhetik, romlás nélkül tovább is eláll. A L.-t a Citrus Limonum Risso gyümölcsének héjából az «écuelle» segélyével készítik (essence a l"écuelle). Az écuelle tányéralaku rézedény, melynek feneke tüskékkel sűrüen van borítva. Ezeken a gyümölcs héját felszaggatják, minek következtében az olaj kifolyik. Az igy kapott olajat derítő kádakba töltik, hol az olaj az egyidejüleg kiszabaduló vizenyős létől tisztán leválik. A L.-nak egyetlen jelentős termelő helye déli Olaszország, még pedig Szicilia és Calabria. A L.-t a bergamott- és édes narancsolajjal egyetemben messinai v. calabriai esszenciáknak nevezik. A L.-t likőrök, szörpök, cukrosságok, illatos szerek és szappanok készítéséhez, illetve szagosításához használják. Hamisítani terpentin-olajjal szokták.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is