Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Lindenschmi... ----

Magyar Magyar Német Német
Lindenschmi... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Lindenschmit

1. Lajos, német régiségbuvár, szül. Mainzban 1809 szept. 4., megh. u. o. 1893 febr. 14. A müncheni művészeti akadémián és egyetemen tanult; ő alapította a mainzi német-római központi muzeumot, melynek igazgatója lett. Mint ilyen kiadta: Altertümer unserer heidn. Vorzeit (Mainz 1858-91); Ecker, később Ranke közreműködésével szerkesztette; Archiv für Anthropologie (Braunschweig 1866). Főművéből: Handbuch der deutschen Altertumskunde, csak az első kötet jelent meg: Die Altertümer der meroving. Zeit (u. o. 1880-89).

2. L. Vilmos, német festő, született Mainzban 1806 márc. 12., megh. u. o. 1848 március 12. A müncheni és bécsi akadémián tanult és Corneliusnak volt tanítványa. Festményei mestere közvetlen hatása alatt készültek, a nélkül azonban, hogy annak szellemével birt volna. A maga idejében leghiresebb festményei voltak: Gazdag Lajos győzelme Giengennél brandenburgi Albrecht Achilles fölött, a müncheni Hofgarten árkádjaiban; Az oberlandi parasztok elpusztulása, a sendlingi templom számára; Schiller klteményeiből vett képek, a királyné irószobájában; két kép Leonardo da Vinci életéből a müncheni képtár loggiájában (Cornelius tervei szerint); képek a bajor történelemből a hohenschwangaui vár négy termében; A cimber nők harca a rómaiak ellen; Arminius csatája az Idistavisus mezőn; Luitpold csatája; Nagy Ottó bevonulása Augsburgba a lechmezei győzelem után.

3. L. Vilmos, német festő, az előbbinek fia, szül. Münchenben 1829 jun. 20., megh. Münchenben 1895. jun. 8. Mainzban, azután a müncheni akadémián, a frankfurti Städel-féle intézetben, Antwerpenben és Párisban tanult, 1863. Münchenben telepedett le, ahol 1875. az akadémia tanára lett. Művei, főleg a belga és francia festészet hatása alatt, kitünő technikájuknak, bár, különösen a korábbiaknak szinezése kissé tompa, barnás, mindenesetre a történeti festészet jobb termékei közé tartoznak. Fölemlítendők: Alba herceg Rudolstadt grófnőnél; I. Ferenc király elfogatása a paviai ütközetben; Sickingen Ferenc halála; A reformátorok gyülése Marburgban; A halász és a vizi tündér; Luther, Cottáné asszony házában; Jézus társaságának alapítása; Luther, Proles Andrásnál; Hutten Ulrik; Orániai Vilmos halála; Falstaff és a windsori víg nők; Raleigh Waltert családja meglátogatja a börtönben; Luther, Kajetán bibornok előtt; Boleyn Anna átadja gyermekét Parker Mathewnek; Know és a skót képrombolók; Alarich bevonulása Rómába.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is