lipidek
vegyészet
Különböző kémiai szerkezetű, de vízben viszonylag
oldhatatlan, apoláros, szerves oldószerekben jól oldható
szerves vegyületek
gyűjtőneve. Oldhatóságukat a szerkezeti felépítésükben
részt vevő hosszú szénhidrogénláncok v. gyűrűk
okozzák, amelyek
hidrofóbok. Biológiai szempontból két csoportjuk van: az
egyszerű v. neutrális zsírok és az összetett lipidek v. zsírszerű
anyagok,
lipoidok. A neutrális zsírok glícerinből és három
zsírsavmolekulából alakulnak ki. E molekulák hidrolízíssel
építőelemeikre
bonthatók. A neutrális zsírok a természetben a
legnagyobb tömegben előforduló lipidek. A növényekben és az
állatokban
egyaránt megtalálhatók. Energiában a leggazdagabb
tápanyagok (táplálkozás), főleg, mint tartalék tápanyagok
jelentősek
(bioszintézis). A lipoidok közül a neutrális zsírokhoz a
foszfatidok állnak legközelebb. Az ilyen típusú molekulák
hidrofil
részükkel a víz felé fordulnak, rendkívül fontosak a
sejtmembránok kialakításában. A szteroidok gyűrűs
szerkezetű
vegyületek. Számos hormon szteroid. A karotinoidok az
állatokban és a növényekben egyaránt elterjedt
vegyületek.
Szerkezetükből kifolyólag színesek, többnyire vörösek v.
sárgák. Szerepet játszanak a növények fotoszintézisében,
az
állatokban a látóbíbor képződésében, és kiinduló anyagai
az A-vitamin képződésének.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|