Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Liqueur... ----

Magyar Magyar Német Német
Liqueur... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Liqueur

(franc., ejtsd: likőr). Igy nevezik azokat a borszesztartalmu s többnyire édes italokat, melyekhez különféle gyümölcsnedvek (barack, körte, meggy, cseresznye, eper, málna, narancs stb.) vagy más zamatos növénykivonatok (kávé, kakao, vanilia stb.) vannak hozzáelegyítve. Borszesztartalmuk többnyire 30-55 térfogat százalék között váltakozik. A készítés gondossága és az ahhoz használt anyagok tisztasága szerint megkülönböztetnek finom (rosoglio) és közönséges (aquavitae) L.-öket. A nagyon sok cukrot tartalmazó, olajsűrüségü L.-öket krémeknek (cremes) nevezik.

L.-borok. Igy nevezik az igen erős s a mellett többnyire többé-kevésbé édes borokat melyeket főleg a délvidéken nyernek. Ezek majd természetesek, mint a tokaji, ménesi stb. aszu, majd olyan módon készülnek, hogy a természetes borhoz alkoholt, besűrített mustot, mazsolakivonatot stb. tesznek. Igy a legkeresettebb likőrborok: Malaga, Xeres, Alikante, Madeira, Porto-bor stb. gyakran 20% alkoholtartalom mellett 20% extraktot tartalmaznak, minek folytán, ha ezen borok mesterséges hozzáadás nélkül készülnének, mustjuknak 60% cukrot kellene tartalmazniok. Az ilyen must azonban nem erjed; de még a legkedvezőbb tenyészviszonyok közt levő borélesztő sem képez többet 16-17% szesznél, minél fogva ezen borok mesterséges volta nyilvánvaló.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is