Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Livius... ----

Magyar Magyar Német Német
Livius... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Livius

-család, ókori plebejus-nemzetség Rómában, melynek tagjai közül említendők:

1. Cajus L. Drusus, hires szónok és törvénytudós, kihez mint jogi tekintélyhez világtalan állapotában nagyon sokan fordultak.

2. A két M. Livius Drusus az arisztokraták pártjának oszlopai (l. Drusus) és az utóbbinak nővére Livia, Marcus Porcius Cato (l. o.) felesége és uticai Cato anyja, később második házasságban Servilius Caepio neje.

3. Marcus L. Macatus, a Hannibal ellen való küzdelemben Tarentum városának és ennek elesete után a várnak védője (214-212), szerencsésen megtartotta a várat mindaddig, amig Quintus Fabius Maximus a várost ismét elfoglalta.

4. Marcus L. Salinator (gúnynév az általa behozott sóadóról), Kr. e. 219. konzul; társával, Aemiliusszal leverte az illireket, de visszajövet sikkasztás miatt mindkettőjöket vád alá helyezték és ugy látszik el is itélték. Ekkor mogorva visszavonultságban élt 207-ig amikor konzullá választották, még pedig esküdt ellenségével, Cajus Claudius Neróval együtt, akivel ez alkalomra ki is békült. A nagy veszély pillanatában, midőn Hannibal már az ország szivében volt, Hasdrubal pedig Galliából közeledett, megosztoztak az ellenségen: Nerónak amaz jutott, emez L.-nak. De mikor Hadrubal már Felső-Itáliát pusztította, mindkét konzul váratlanul egyesült ellene és a Metaurus mellett (Umbriában) legyőzték. Fényes diadalmenet után, 205. Mago ellen küzdött Liguriában, 204. cenzor, később pretor lett.

5. Cajus L. Salinator, Kr. e. 191. a hajórajnak parancsnoka Antiochos ellen. 188. konzul.

6. L. Drusus, a szenátus tagja. Brutus és Cassius hive, elvérzett Philippi síkján.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is