Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Lúdhizlalás... ----

Magyar Magyar Német Német
Lúdhizlalás... ----

Címszavak véletlenül



Legújabb kommentek



Címszó:
Tartalom:

Lúdhizlalás

nálunk rendszerint áztatott tengerivel háromszor napjában kézzel tömik, a lúdnak szűk, sötét helyiségekben való tartása mellett. A hizlalás 3-4 hétig tart. Toulouse vidékén tölcsér segítségével a ludat naponta kétszer tömik áztatott tengerivel, a hizlalást 4-6 hét alatt fejezik be. Pomerániában zabbal hizlalnak s a hizott ludat felbontatlanul küldik a kammini nov. 10-iki hires lúdvásárra, vagy pedig a mellet elválasztva, felfüstölt állapotban viszik kereskedésbe «pomerániai lúdmell» néven. Az angolok ellenségei a kínzó L.-nak, hanem 14 napig vizben áztatott zabot adnak, aztán tejjel felhigított árpapépet. Kevés vizet adnak azért, hogy a zsír konzistensebb legyen. Francia- és Németország több részeiben borsó- és tengerilisztból készült tejben áztatott tésztacsíkokkal tömik, ahol pedig nagy májképződésre irányul a hizlalás, mint Strassburg környékén és Léván, a hízók szomjuságát keltő állatkínzó hizlalási eljárásokat követnek. V. ö. Rodiczky, Die Monographie d. Gans (1875).

Forrás: Pallas Nagylexikon



Szóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is