Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Luther Márt... ----

Magyar Magyar Német Német
Luther Márt... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Luther Márton

Luther Márton születésekor sok feszültség és konfliktus gyengítette az ekkor már amúgy is gyenge Német- Római császárságot. Ezt a korszakot jellemzi egy nagy változás, a középkorból az újkorba való átmenet. Maga Luther is nagy szerepet játszik ebben a folyamatban. Az ágostonos szerzetes lázadása a "bűnbocsánati díj" ellen egész Európát megmozgatta, pedig mozgalma minden tervezettséget mellőzött. Luther bibliafordítása óriási teljesítmény volt, a Luther-Biblia teremtette meg a tulajdonképpeni német irodalmi nyelvet. Reformjai, újításai mind a jövő felé mutatnak, de például a zsidó kérdésben nem tud elszakadni a középkori nézetektől. Talán emiatt is vitatott mind a mai napig a reformátor néhány gondolata. Az árhullámot, ami elindított, nem lehetett megállítani. Halála után tanaiból alakul ki az evangélikus egyház.
Luther írásainak és beszédeinek karaktere valamint a reformátor környezetével kialakított kapcsolata az élete során erősen megváltozott. Ezek alapján Luther életét több nagy szakaszra lehet felosztani.

Életrajz:

Az elsô szakaszhoz tartozik, Luther gyermekkora, az egyetemi évei és az időszak, amit ágostonos szerzetesként töltött el. E korszak jellegzetessége a vallásos élmény keresése volt. Luther késôbb a Wittenbergi egyetem professzora lett.

A döntõ felismerések után Luther felismerte, hogy a világban és az egyházban sok minden nincs rendben. Szerette volna a visszaéléseket megszüntetni, de ezzel az egyházban heves reakciót váltott ki.

Ezután Luthert a választófejedelem parancsára elrabolták és Wartburgba vitték. A reformáció mozgalma több magas rangú vezetőt magával ragadt és megállíthatatlanul terjedt. Később Luther visszatérhetett Wittenbergbe, a rajongókat és szektásokat meggyőzni és saját gondolatait megvalósítani.

Az öregedő reformátor utolsó éveiben sem kevesbé tetterôs, de írásaiban és szavaiban egyértelműen érződik a rezignáció és indulatosság.


Főbb dátumok:
•    1483. (10.11.) Született Eislebenben
•    1505.szerzetes Erfurtban
•    1512. a teológia Doktora Wittenbergben
•    1517. A 95 tétel ki hirdetése
•    1521. Kiközösítése és menekülése Wartburgba
•    1522. visszatérése Wittenbergbe
•    1525. Esküvô Katharina von Borával
•    1534. A Biblia kiadása német nyelven
•    1546. (18.02.) Halála Eislebenben

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is