Mageltartás
az erdei fák és cserjék magjának eltartása a maghullás,
illtve magszedés idejétől az elvetésig. A magérés általában ősszel, a vetés
rendesen tavasszal történik, a magvakat tehát egy vagy kéttélen át kell
eltartani. Az eltartás módja a mag minőségétől függ s általános elv az, hogy a
magtól az eltartás ideje alatt a csirázás feltételeit (nedvesség, meleg) távol
tartsuk. Száraz magvakat szellős padláson vagy száraz pincében garmadába rakva,
vagy szuszékokban (magtartó láda), esetleg félig telt zsákokban felaggatva
tartják el, míg a viz- és olajdúsabb magvakat földfeletti kupacokban, sírokban,
kunyhókban, csrényekben vagy pedig földalatti vermekben teszik el. Ez utóbbi
magvakat rendesen valami szárazabb anyaggal (szalma, moha, falomb, száraz
homok) rétegenkint keverve helyezik el a tartókba, vigyázva arra, hogy a
nedvességtől, hidegtől, magevő állatoktól kárt ne szenvedjenek.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|