Magfejtés
(erd.) az erdei fák magjának a termésből való kifejtése.A
kifejtés módja a termés minőségétől függ; azoknál a magvaknál, amelyek a termés
burkától el nem válnak, nincs szükség kifejtésre. A nyír barkájából
dörzsöléssel, az akác hüvelyébőls az éger tobozából csépléssel fejtjük ki a
magot.A fenyőfélék magja, a jegenyefenyő kivételével, érés után még jó ideig a
tobozba zárva marad. A toboz lezárt pikkelyeit meleg segítségével kell
felnyitni s ezt a műveletet magpergetésnek nevezzük. Amagot a tobozból
kipergethetjük a nap melegének segítségével, ha a tobozokat cserényeken
kiteregetve, a nap hevének tesszük ki, de nagyobb mennyiségü toboz
kipergetésénél már hosszadalmas ez az eljárás és az időjárástól is nagyon függ,
ez esetben tehát szobában vagy e célra berendezett épületben (magpergető
intézet) mesterséges hővel pergetjük ki a magot. Újabb berendezésü magpergető
intézeteink hazánkban a Leitner Jánosé Körmenden s az erdőkincstáré
Mihálytelkén (Zólyom vmegye) és Zsarnócán (Bars vmegye). Ez utóbbi részletes
leirását v. ö. Erdészeti Lapok 1885., VIII. füzetében.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|