Magnéziumszulfát
kénsavas magnézium, keserüsó (l. o.). A természetben igen
gyakran található. Az epszomit és kieszerit (l. o.) lényegében M. Alkatrésze a
kainit, polihalit, schönit, asztrakanit stb. nevü ásványoknak. Előfordul
továbbá a tengervizben, a keserüvizekben; a budai keserüvizforrások átlag
0,5-3,2% M.-ot tartalmaznak. A M. mesterségesen ugy készül, hogy a természetben
nagy mennyiségben található magnézitet (magnéziumkarbonát) v. dolomitot
(magnézium-kalciumkarbonát) kénsavval elbontják és a M.-ot az oldatból
kikristályosítják. Igen nagy mennyiségü M.-ot készítenek a fennebb említett
ásványokból is. Vizben igen könnyen oldódik, íze sós keserü. Gyógyszerül
használják, a m. gyógyszerkönyvben hivatalos.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|