Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
máj liver
májas hurka... liverwurst
majd then
majd adok é... I'll give i...
majd adok é... I'll give y...
majd csak a... something i...
majd csak a... something w...
majd csak a... sg is sure ...
majd csak a... sg will tur...
majd csak j... I'll make a...
majd egysze... some day
majd egysze... some day or...
majd egysze... someday
majd elinté... I'll see ab...
majd elláto... I'll fix hi...
majd elláto... I'll fix yo...
majd elokád... to be gross...
majd elváli... time will s...
majd elváli... wait and se...
majd én bef... I'll make t...

Magyar Magyar Német Német
máj Leber (e)
májashurka Leberwurst ...
majd & azut... sodann
majd & nems... bald
majdnem bald
majdnem & c... beinah
majdnem & c... fast
májgombócle... Leberknödel...
majmol äffen
Majna Main (r)
majom Affe (r)
majoranna Majoran (r)...
majszol knuspern
május Mai (r)
májusfa Maibaum (r)...
májusfa Maienbaum (...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Máj

(hepar), az emberi és állati test legnagyobb mirigyes szerve, mely a hasüreg felső részén, a rekesz alatt, legnagyobb tömegével a jobb borda alatti tájékban fekszik, de kisebb részével a középvonalon tul a bal bordaközötti tájékba is átterjed. Felső domboru felszine a rekesszel érintkezik, alsó homoru felszine a gyomrot, gyomorvégi belet, a vastagbél jobb hajlatát és részben a jobb vesét is fedi. Rendes körülmények között elülső éles széle körülbelöl a jobb bordaív lefutását követi a középvonal felé, a két bordaív közti bevágásban egy része csak a lágy hasfalak által takartatik. Kóros viszonyok között (nehéz lélekzés, fűzés) a máj az egyes bordák, illetve rekesz-szárak lenyomatát mutatja. Alsó felszíne H alaku barázda által két nagyobb részre, jobb és bal lebenyre és ezek között két középső kisebb karélyra oszlik. A H alaku barázda bal szárában halad a máj görgeteg szalaga és az Arantius-féle vivőeres vezeték. A H alku barázda jobb szárában elől az epehólyag van, hátul pedig az alsó törzsöki vivőér halad. Ezen két szár összekötő vonalának felel meg a májkapu (porta hepatis), melyben a verőceér, a májverőér és májvezeték foglal helyet, mely a máj által termelt epét vezeti és az epehólyagból jövő vezetékkel egyesülve, a közös epevezetéket alkotja; ez a gyomorvégi bélbe ömlik. A máj felszinének legnagyobb része hashártyai boritékkal van ellátva, mely a fali hashártyával több kettőzet útján függ össze; a máj és a gyomor kisgörbülete, valamint a gyomorvégi bél (felső) vizirányos része között pedig a kis cseplesz, illetve máj-gyomorvégi szalag van.

A máj finomabb szerkezetéből kiderül, hogy az bonyadalmas berendezésü mirigy és csak alsóbb rangu állatoknál mutat egyszerübb (csöves mirigy) tipust. A májkapuban az ereket és epevezetéket környező kötőszövet a vér- és epeereket kisérve a máj állományába halad és a májat egyes, makkhoz hasonló 1-2 mm. hosszu és 0,8-1,5 mm. széles máj-karélyocskákra tagolja; az erek a tág hajszálerek körül sorozatosan elhelyezett u. n. májsejtgerendákat alkotó lágyplaszmáju, hártyanélküli májsejtekből állanak, melynek egyik oldalukon a vér-hajszálerekkel, másik oldalukon pedig az epe-hajszálerekkel érintkeznek. A máj érrendszere kettős. A verőeres vért a májhoz a májverőér hozza, melynek ágai a máj kötőszövetében terjednek el és végágai beleömlenek a másik érrendszer hálózatába is, mely második érrendszer a verőceér (vena portae) által képeztetik; ez a belek és a hashártya vivőeres vérét hozza oda és a májkarélyocskákban igen tág, dús hajszálérhálózatot alkot. A hajszálerekből a vér a lebenyke központi vivőerébe, ezekből a lebenyke alatt vivőerekbe jut, melyek mindnagyobb törzsekké egyesülnek, ugy hogy végül 5-6 nagyobb törzs ömleszti a máj vérét az alsó törzsöki vivőérbe. Az epeutak mint epehajszálerek kezdődnek a karélyocskákban, ahol falaikat eleintén csupán maguk a májsejtek alkotják, a karélyocskák közti kötőszövetben mint ductus interlobulares futnak vérerek társaságában, mindnagyobb törzsekké folyván össze, végezetül a májvezetékben (ductus hepaticus) egyesülnek.

A M. működése a glikogen és epe, valamint a vérképződés körül van. (Az epét, ennek elválasztását és szerepét az emésztés s felszívódás körül l. Epe.) A M.-ban az epe szétesett vörös vérsejtek alkatrészeiből képződik. Heveny májsejtglikogen keverékhez adott hemoglobinból, a keverékben epe alkatrészek képződnek. Vörös vérsejtek elpusztulása a M.-ban eszerint kétséget nem szenved, ellenben képződése a vörös vérsejteknek csak az ébrényi életben mutatható ki a M.-ban. (A glikogen kémiai tulajdonságait és előállítását a M.-ból l. Glikogen.) A glikogen a májsejtekben képződik és ott 0,4-15,6 százalékát teszi a M. súlyának. Mennyisége a M.-ban a táplálék mennyiségétől és minőségétől függ. Leginkább az evett cukorból és általában szénhidrátokból képződik. Fokozza a M. glikogen képződését fehérje, enyv, glicerin felvétele az ételben. A glikogen képződése célját a M.-ban illetőleg a M. a szénhidrátok gyüjtőhelye, melyből a szükség arányában a többi szervekbe a vér útján jutnak. A M. glikogenje, ugy látszik, idegbefolyás alatt változik át cukorrá. A M.-ból a vérbe jutott cukor nagy részét az izmok tartják vissza, bennök ismét glikogenné változik. Innen az izmok rendes glikogentartalma. Ha az izom erősen működik, a glikogen eltünik belőle, nyugalom alatt, főleg ha az izom idegét átmetszettük, a glikogen megszaporodok az izomban. A glikogen az izomnak potenciális energiát szolgáltat. Az epe- és glikogenképződésen kivül a M. különböző, a bélben felszívott ártalmas anyagokat köt meg. Igy p. a béltartalom rohadása alatt képződő szénsvas ammoniak húgyanyaggá, illetőleg húgysavvá lesz a M.-ban és ilyen alakban kerül a vérkeringés útján a vesébe, hogy ott kiválasztassék. A M. részben visszatart egyes alkaloidokat; kinint, sztrichnint, morfint, valamint fémeket, mint a szublimátot, vaskloridot stb. Ártalmatlan anyagokká változtatja át a bélrohadáskor képződő és felszívódott mérges indolt és skatolt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is