Makasubapálma
(növ., Acpocomia Mart., a. m. tetőüstök, pálmagénusz, 8 faja
Amerika középtájain terem. Törzse tövises s a közepén gyakran megvastagodott,
lombozata szép szárnyas. Az A. sclerocarpa Mart. (Cocos aculeata Jacqu., koko
de kartarrho, makawfa, makoya, mokaja, makauba) 6-10 m. magas; ehető diót
termel, a néger faragványoknak dolgozza, de jó illatu, kövér pálmaolaj is lesz
belőle. Ez olyan mint a vaj, ibolyaillatu, édeses, aranyszin, tartós,
mosdószappannak használatos, ezért Európába Ny.-Indiából sokat szállítanak.
Fiatal leveleiből főzelék lesz. Az A. longispatha Mart (mukuja) braziliai, 12
m. magas, gyümölcse ehető. Más faja pálmateremben díszlik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|