Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Mákolaj... ----

Magyar Magyar Német Német
Mákolaj... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Mákolaj

(növ., oleum papaveris), kövér olaj, a mák magvából sajtolják, még pedig ha hidegen préselik, 33%, ha melegen, körülbelül 50% lesz belőle. Halványsárga, higan folyó, kellemes ízü és szagu: fajsúlya 0,922-0,925, -20°-nál vastag fehér masszává keményedik, levegőn megszárad, 25 rész hideg és 6 rész forró alkoholban feloldódik, lassabban ég el, mint más kövér olaj. Nevezetesebb alkotó része a glicerid és lenolajsav. Nagyon kemény fehér szappan lesz belőle. Gyakran ételolajnak, firnászba, festékbe stb. használják, de drágább olajat is szoktak vele hamisítani. M. friss állapotában bóditó, valamint a sajtolásából maradó, opiumszagu lepénye is narkotikus hatásu.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is