Mákolaj
(növ., oleum papaveris), kövér olaj, a mák magvából
sajtolják, még pedig ha hidegen préselik, 33%, ha melegen, körülbelül 50% lesz
belőle. Halványsárga, higan folyó, kellemes ízü és szagu: fajsúlya 0,922-0,925,
-20°-nál vastag fehér masszává keményedik, levegőn megszárad, 25 rész hideg és
6 rész forró alkoholban feloldódik, lassabban ég el, mint más kövér olaj.
Nevezetesebb alkotó része a glicerid és lenolajsav. Nagyon kemény fehér szappan
lesz belőle. Gyakran ételolajnak, firnászba, festékbe stb. használják, de
drágább olajat is szoktak vele hamisítani. M. friss állapotában bóditó,
valamint a sajtolásából maradó, opiumszagu lepénye is narkotikus hatásu.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|