Malaga-bor
a Sherry-vel egyetemben világhirü bor. Legfőbb szőllőfajta a
Pedro Jimenez, ebből készül a malagaaszu-szőllő is. A M.-ok különböző íze és
zamatja onnan származik,hogy hozzá meghatározott menniyésgü Vino maestrót, vagy
Vino tiernót tesznek. Ezek aszu-szőllőből készülnek, melyet némi vizzel és 17%
szesszel kevernek. A sötét szinü M.-hoz ezenkivül Aropét és Colort is tesznek.
Ezek a malagá-mustnak nyilt tüzön 1/3-ra való befőzése által készülnek, az első
keserü ízü, barna szinü és szörp sűrüségü. A M. új korában sötétsárga
likőrszerü, később barnás szinü lesz, igen szeszes és zamatos. Palackban száz
évig is eltartható. Vörös bor Malagában nem terem, amit ezen a néven hoznak
kereskedésbe, az többnyire Alicante-bor. A forgalomban kétféle M.-t
különböztetnek meg: Malaga secco-t, mely nem édes és igen erős és a
Dry-Maderiához hasonlít; továbbá a Malaga dulce, mely édes fehér bor s
Malaga-sect névvel is illetik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|