Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Malaga-bor... ----

Magyar Magyar Német Német
Malaga-bor... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Malaga-bor

a Sherry-vel egyetemben világhirü bor. Legfőbb szőllőfajta a Pedro Jimenez, ebből készül a malagaaszu-szőllő is. A M.-ok különböző íze és zamatja onnan származik,hogy hozzá meghatározott menniyésgü Vino maestrót, vagy Vino tiernót tesznek. Ezek aszu-szőllőből készülnek, melyet némi vizzel és 17% szesszel kevernek. A sötét szinü M.-hoz ezenkivül Aropét és Colort is tesznek. Ezek a malagá-mustnak nyilt tüzön 1/3-ra való befőzése által készülnek, az első keserü ízü, barna szinü és szörp sűrüségü. A M. új korában sötétsárga likőrszerü, később barnás szinü lesz, igen szeszes és zamatos. Palackban száz évig is eltartható. Vörös bor Malagában nem terem, amit ezen a néven hoznak kereskedésbe, az többnyire Alicante-bor. A forgalomban kétféle M.-t különböztetnek meg: Malaga secco-t, mely nem édes és igen erős és a Dry-Maderiához hasonlít; továbbá a Malaga dulce, mely édes fehér bor s Malaga-sect névvel is illetik.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is