Mallein
a takonykór (l. o.) bacillusainak kémiai terményeit
tartalmazó folyadék. Az eredeti Kalning-féle eljárással akképen készül, hogy a
takonykór bacillusainak burgonyán előállított több hónapos kulturáit (l.
Baktériumok) egyenlő mennyiségü viz és glicerin keverékében több napon át
35°-ra melegített szekrényben tartják miközben a folyadék a kulturákból a
bennök foglalt kémiai anyagokat kivonja; a kivonás után a folyadékot agyagon
átszűrik és erősebb melegben sterilizálják. Hasonló módon állítja azt elő
Preisz H. a magyar állami bakteriologiai intézetben, csakhogy a kivonó
folyadékhoz kevés szublimátot is tesz. Roux Párisban az ismtelt átojtásokkal
hatékonyabbá tett bacillusokat glicerines pepton-húslevesben tenyészti, 4 hét
után a tenyészetet sterilizálja s végül eredeti térfogatának 1/10-ére
bepárolja. Foth a térfogatának 1/10-ére bepárolt
húsleves-kulturát tömény borszesszel kezelve, fehér, később megsárguló
csapadékot állít elő, mely kiszárítva szivacsos, könnyen porrá törhető anyaggá
lesz. A folyékony M. sötétbarna szinü, sűrű folyadék, mely hideg és napfénytől
védett helyen heteken keresztül eltartható. A M. rendkivül becses szer a
rejtett takakonykórnak, ha nem is abszolut biztossággal, de legalább nagy
valószinüséggel való felismerésére. Ha ugyanis a folyékony M.-ból 0,25-0.50
g.-ot 3,5 g. 1/2 %-os karbolvizzel higítva takonykóros ragállyal már fertőzött
ló bőre alá fecskendezünk, akkor az addig láztalan állat hőmérséklete a
befecskendezés utáni 4-8-dik órában emelkedni kezd, körülbelül fél nap mulva az
emelkedés legmagasabb: 39,5-41,0°C., ettől kezdve fokozatosan v. még egy kisebb
második emelkedéstől megszakítva lassankint visszatér a rendes fokra. A
hőmérséklet emelkedése közben sokszor még erős elbágyadás, étvágytalanság,
szaporább érverés és lélekzés, a 7-8-dik óra közben esetleg izomremegés vagy általános
didergés is észlelhető az állatokon. Ha azonban a M.-t ugyanabban v. akár
nagyobb mennyiségben is, egészséges vagy más betegségben szenvedő ló bőre alá
fecskendezzük, akkor a hőmérséklet legfeljebb igen kevéssel 0,8-1-1,5°-al
emelkedik, a többi tünetek, a többi tünetek pedig éppen nem észlelhetők.
Olyankor tehát, ha a takonykór gyanuja fenforog, de a betegség tünetei
határozatlanok vagy egészen is hiányzanak a M. befecskendése és az állatnak
észlelése útján a gyanut megerősíthetjük v. elosztlathatjuk, mert a takonykór
fenforgása feltételezhető, ha a befecskendés után tipikus reakció (lásd az
ábrát) állott be, vagyis ha a hőmérséklet a fentebb jelzett módon szabályosan
emelkedik és ha egyidejüleg rosszullétnek egyéb általános jelei is mutatkoznak,
[ÁBRA] Tipikus mallein-reakció. (A ló I/2-án
d.u. 2 órakor 0,25 g. malleint kapott a bőr alá).
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|