Mandola
mondola vagy mandula, a mandolafa magva. Kétféle M.-t
ismerünk: édeset és keserűt (anyagdala dulcis et amara). Az édes M.-nak java
D-i Európából kerül, keserü M.-t főleg Észak-Afrika szolgáltat. Az ókorban a
maxoszi és ciprusi M. volt hires és Mygdale v. Mygdonia (a. m. mandolaország)
város Felső-Lidiában nevét a M.-tól vette. A M. leginkább csemegébe használatos
sajtolás útján kövér olaj (50%) lesz belőle (l. Mandola-olaj). A keserü M.
apróbb, hegyesebb, nagyon keserü; sok kéksavtartalmu éteres olajánál fogva
veszedelmes méreg, kisebb emlőst és madarat meggyilkol, de nagyobb mennyiség az
embernek is komoly bajt okoz. Kis mennyiségben elejét veszi az ittaságnak,
azért Görögországban poharazás közben maig is szokás a vendéget vele
megkinálni. A keserüség csak a héjban rejlik; főzés, pörkölés és hámozás útján
a keserüsége és mérges hatása is tökéletesen elenyészik. Szisztematikailag a
keserü M.-t tartják eredeti tipusnak. Az édes M magról ültetve gyakran a keserü
M.-ra hanyatlik vissza. A kereskedelmi fajták közül legjobb az édes valencei
(Dauphiné), követi a sziciliai (Arola, Girgenti), a pugliai (Bari), provencei (Avignon),
spanyol (Malaga), portugál (Oporto, Lissabon). Legkevesebb értékü az apró
barbaricai Marokkóból. A nagy, vastag és jóizü ambrózia-M. Firenze környékéről
ered. A papirhéju M.-t leginkább Marseilleből és Sziciliából kapjuk. A
kereskedésbeli kurta és vastag, kemény és kerekded héju M. Franciaország D-i
részéről való s tulajdonképen nem is M., hanem kajszi fajta. Ilyent, de még
inkább a belőle sajtolt kövér olajat gyakran Sziriából szállítják. A legjobb
keserü M. Sziciliából és Provenceből való a marokkói meg az oportói már nem
olyan jó. A törpe M. (hanga barackfa) magva használatlan. A keserü M. darabokra
vágva és liszttel meghintve egeret és patkányt pusztít.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|