mandubi-mogyoró, mani, manobi (növ., Arachis L., földi makk,
bab v. mogyoró, amerikai dió, kamerundió) vitorlás virágu, borsóforma fű, 7
fajjal Braziliában, de a forró vidéken, mind a két földségben termesztik. Az A.
hypogaea L. (képét l. az Eleségnövények III. mellékletén) egynyáréltü, mintegy
6 dm. magas fű. Levele két-két pár levélkéből alakul, a tövében párjával
narancsszinü virága fejlődik, de csak az alsók gyümölcsözők. Ezeknek virágzás
után cseklyéje támad, lehajlik s a magrejtőt 5-8 cm.-nyire a földbe tolja. A
termés valóban itt érik meg, 15-30 mm. hosszu, tojásdad vagy hengerded, nem
nyulik fel, többnyire kétmagu. Az oly fiatal gyümölcs, mely sehogy se juthatott
a föld alá, elnyomorodik. A rézpiros, egész lila barnás, ritkán fehér mag
mandolaízü, utóíze olyan, mint a babé. Tartalma: 28% protein, kevés mézga és
cukor, több keményítő s 43-50% kövér olajat sajtolhatni belőle. A M. ősrégi és
nevezetes termesztett növény. Hazáját Afrikával összetévesztették, ahol most
nagy területeken ültetik. A XVI. sz.-ban került Ny.-Indiába, de a braziliai
termesztése régibb, mint az európai odavándorlás. Itt Uruguay, Khina,
Kokhinkhina és Japán területén, valamint a Csendes-oceán szigetein nem annyira
szeretik mint Afrikában. Töméntelent termesztenek Madrasban és É.-Amerikának
délibb vidékein. Spanyol- és Franciaországban és Algeriában is jó sikerrel
meghonosították. 2400-3000 kg. mag termett egy-egy hektáron. Afrika Ny-i
részéről, Senegambiából Kongóig évenkint 80 millió kg. magvat szállítanak ki.
Madras egy évben 425000 kg. M.-olajat küldött az afrikai nép a M.-t nyersen
eszi v. pépnek főzi, a spanyol megpörköli. Sok belőle felfú, ivaringerlő,
fejfájást okoz. Törésre és kigyómarásra enyhítő borogatónak kötik. Európában
Angol- és Franciaország, valamint Hamburg sajtol a M.-ból olajat. A hideg,
préselt olaj (kartjang-olaj) szintelen, kellemes vad ízü, hígabb mint a faolaj,
fajsúlya 15o-nál 0,918, + 3"felso" o-nál megzavarodik, -3°-nál
megmered, de nem szárad ki és meglehetősen tartós. A déli országok ugy
használják, mint a Sesamum olaját s a legjobb faolajjal megmérkőzik. Ételbe
teszik, égetik v. a technikában értékesítik. Nálunk hidegebb időben megsűrüsödik,
Franciaország D-i részén a faolajat nagyon hamisitják vele. A sajtolás
maradékából fehér liszt lesz, sok benne a keményítő. Tartalma: 29,25% protein,
26,67 nitrogéntelen táplálék, 11,18% zsiradék, 21,11% farost, 5,01 hamu, 7,78%
viz, azért a jószág táplálékának alkalmatos. A spanyol félannyi kakaóval,
cukorral és egyéb füszerrel keverve, csokoládénak főzi s a szegényebb nép
mindennap issza. Hazánkban még nem termesztik, de a homokra jó lenne, mert a
budapesti növénykert sovány földjében is jól megterem. V. ö. Kurtz, Verhandl.
des Botan. Vereins der Provinz Brandenburg (1875, 42. s köv. old.).
Forrás: Pallas Nagylexikon