Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Mannit... ----

Magyar Magyar Német Német
Mannit... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Mannit

(mannacukor). Hatvegyértékü alkohol. Leszármaztatható a hexannak nevezett szénhidrogénből (C6H14), ha ebben 6 hidrogén-atomot 6 hidroxil- (OH) gyökkel helyettesítünk; képlete tehát C6H8(OH)6. Izomer a dulcittal, a sorbittal és azonos a régebben granatin-, fraxinin-, primulin-, syringinnak nevezett vegyületekkel. Számos növényben előfordul, de legnagyobbmennyiségben a mannakőrisben (l. o.). A M. képződik a nádcukor és más gyümölcsnedvek erjedésekor, továbbá a nátriumamalgamnak gyümölcscukorra való hatásakor. A M. alkoholból finom tűkben, vizből rombos kristályokban válik ki, melyek vizben és forró vizben könnyen oldódnak. Oldata borax jelenlétében a poláros fény sikját jobbra csavarja el (jobbra csavaró M.) és igen édes ízü; op. 166°. 200°-ra hevítve, vizet veszítve mannitánná C6H12O5 és manniddá C6H10O4 alakul át. Salétromsavval óvatosan oxidálva gyümölcscukorrá lesz, erélyesebb oxidációkor cukorsav és sósav képződik belőle. Jódhidrogénsav hexiljodiddá reduékálja. A lúgos rézoxidoldatot (Fehling-féle oldat) nem redukálja (különbség a gyümölcs- és szőllőcukortól). Fémoxidokkal a cukorfélékhez hasonlóan u. n. mannatokat, a savakkal pedig összetett étereket képez. Igy kalciumoxiddal a kalciummannatot C6H14O6.CaO és salétromsavval a nitromannitot C6H8(NO3)6. Utóbbi vegyülete ütéstől igen hevesen explodál, ez ugy készül, hogy a M.-ot koncentrált kénsav és salétromsav elegyében oldják és azután kikristályítják. A M.-nak ismeretes még két optikai izomerje is, egyik a poláros fény síkját balra csavarja, a másik a fény síkjára nincs hatással. A M.-ot az orvosi gyakorlatban hashajtó szeü használják. Hamisítani szokták cukorral, az ilyen M. néhány csepp higított kénsavval főzve, a Fehling-féle oldatot redukálja.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is