Maraschino
v. marasquino (ejtsd: maraszkino), szesztartalmu édes ital,
melyet különösen a Dalmáciában tenyésző savanyu cseresznyefajból készítenek. A
félig érett cseresznyemaggal felhasználva adja a Rosoglio di ossa di marasche
italt. A magnélküli tömeget kádakban 7-8 napig erjesztik, az így nyert
folyadékhoz (vino di marasche) a maraschefa levelei és 10% bor hozzáadása után
1-2 napi állás után ledesztillálják. A nyert szeszhez nádcukoroldatot adnak és
leülepedni hagyják vagy szűrik. A M.-nak sokféle utánzata van, legtöbbnyire
cukor- és szeszkeverék, málna-szirup, keserü mandolaviz és
narancsvirág-extraktumából készül.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|