Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
margarin margarine

Magyar Magyar Német Német
margarin Margarine (...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Margarin

(margarinvaj, mesterséges vaj, művaj, takarékvaj), állati zsiradékból, különösen a marha vesefaggyujából készült, gyakran növényi zsiradékkal kevert, a természetes vajnak szinével és ízével egyező mesterséges termék. A M. készítésénél követett eljárás abból áll, hogy a válogatott jófajta és teljesen tiszta állati zsiradékból a sztearint lehetőleg kivonják, a megmaradt zsirt sajátságos szagától és ízétől teljesen megszabadítják s végre állományát, szinét, fényét, szagát és ízét a vajhoz lehetően hasonlóvá teszik.

A M. értéke felől nagyon különbözők a vélemények. Való, hogy van több körülmény, mely a M. használatát illetőleg óvatosságra int. A M.-hoz felhasznált oleomargarin tulnyomó része É.-Amerika és Ausztráliából kerül Európába. Azt állítják, hogy ehhez marhafaggyun kivül juh- és lófaggyut, disznózsírt, kókusz-, pálma-, földidiófa-, sőt repce-, pamutmag- és lenmagolajat használnak. Türhető volna némiképen a növényi olajok felhasználása, sőt a különböző állati zsiradéké is, ha ez utóbbi egészséges állatoktól származnék, de mivel e tengerentuli gyártás minden ellenőrzés híján van, éppen arra nincs biztosíték, vajjon az onnét került állati zsiradék nem származik-e beteg állatoktól s nem tartalmaz-e az embernek ártalmas anyagokat vagy fertőző csirákat? A M. a természetes vajnak megemészthetőség tekintetében is mögötte áll, mint azt Berthe Lailler, Mayer A. és mások beható kisérletei bizonyítják. Mindenesetre hamisításnak tekintendő azonban, ha természetes vaj helyett M.-t adnak. A M.-gyártás már annyira tökéletes, hogy 1882. egy angol mezőgazdasági kiállításon egy kiállítónak természetes vaj gyanánt bemutatott mintájára a második dijat sikerült megkapnia, holott a megejtett birálat után a kiállitó mintájáról beismerte, hogy az M. A hideg M.-nak ize ritkán különbözik a vajtól, melegen azonban lényegesen más ízű. A M.-gyártás különösen Németországban és Hollandiában virágzik.

A M. kémiai alkotása a következő: 85-90% zsiradék, 8-14% viz és 1/2-2% hamu. A M.-t III. Napoleon ösztönzésére Mege-Mouries gyártotta először 1869. Vincennesben, kinek gyártási módja 1871. nagy szolgálatot teljesitett az ostromlott Párisiaknak. Monárkiánkban Sarga Bécs melletti Liesingben 1874. indította meg az első M.-gyárat V. ö. Lavalle Alfr., Die M.-Gesetzgebungin den verschiedenen Kulturstaaten (Bréma 1896).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is