Marhabőr
a cserzővargák legfontosabb nyersanyaga. Az állatok kora és
neme szerint különbözően nevezik el (bikabőr, ökörbőr, tehénbőr, bittling v.
pittling, borjubőr, kips stb.). Ama vidékeken, ahol a marhát háziállatnak
használják, a bőre is más, mint ott, hol szabadon mozog és ahol abból
táplálkoztak, ami véletlenül kinálkozik. A M. alkalmazása az állat kora és a
bőr vastagsága szerint különböző. Azokból az ökörbőrökből, melyek súlya száraz
állapotban 9-10 kg. és e fölött van, talpbőrt készítenek; az ökör bőréből még
gépszíjbőrt, nyergesbőrt stb. gyártanak. A nagy ökörbőröket gyakran ketté
hasítják és a felső részét lakkozzák (orosz lakkbőr v. lakkvachetták). A bika
bőréből szintén talpbőrt és gépszíjbőrt csinálnak. A tehénbőrből nehéz
felsőbőrt, kocsibőrt, szíjbőrt, nyergesbőrt fúrók számára, ostorokhoz,
cipőbetétekhez való, bocskorbőrt készítenek. A pittingek finomabb felsőbőrt adnak;
azonkivül bőrtáskákat stb. is készítenek belőle. Legnagyobb alkalmazása van a
borjubőrnek, amely igen tartós cipőfelsőbőrt, kitünő bőrt táskáknak és egyéb
finomabb bőráruknak, szíjaknak, nyergeknek szolgáltat. A M.-t nedvesen (zöld
bőrök) vagy szárazon hozzák a kereskedelembe. A szárítás által a bőröket
eltarthatóvá és szállíthatóvá teszik. A szárítás módja lényeges befolyást
gyakorol a bőr minőségére és szinére. Legjobban megfelel a levegőn való
szárítás. A teljesen kiszárított bőrt és a «zöld» bőr között körülbelül 40%-nyi
súlykülönbség van. A bőrök konzerválásának egy másik módja az, hogy besózzák. A
bőrök gyakran hibásak. Ilyen hibákat okoz a bőrnek vigyázatlanul való nyúzása,
a bélyeg beégetése stb; a gulyákban legelő magyar marha sokat szenved a legyek
csipésétől, mi a bőrt rontja; a gulyában való legeltetés egyik további hátránya
az, hogy az állatok egymást szarvaikkal megszúrják; innét a bőrön olyan gyakran
látható hasítások. A bőrt kisebb-nagyobb hibái szerint osztályozzák.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|