Kisszótár
Címszavak véletlenül
|
márna
Latin neve: Barbus barbus Német neve: Barbe Angol neve: Barbel Népies nevei: Marcihal, Márnahal, Rozsahal, Tótkeszeg Jellegzetes folyóvizi hal, teste áramvonalas torpedó formájú. Megnyúlt feje felülről lapított, szája alsóállású, rajta négy bajusz található. Úszói erősek, színesek a folyóvizi életre jellemzőek. Egész testét pikkely fedi, ami mélyen ül a bőrében. Természetes elterjedése az Ibériai félsziget és Nyugat-Európa gyors folyású oxigénben gazdag vizei. A horgászat érdekeben azonban Európa nagyobb részén, még Angliában is meghonosították. A horgászok kedvelt sporthala, kitartóan védekezik a horogon. Hazánkban fogás és méretkorlátozással szabályozzák a fogását: fogási tilalom május 2-től június 14-ig, a méret alsó határa 35 cm-ben van meghatarozva. Magyarországon a nagyobb folyókban találhatjuk, jól alkalmazkodik a szennyezett vizekhez. A Duna fővárosi szakaszán a beömlő csatornák tájékán gyakran előfordul. Mindenevő hal, a nagyobb példányok még halszelettel, kisebb rovarokkal is horogra csalhatók, de kedvenc csemegéje a sajtkocka. Húsa hasoló a pontyéhoz, de attól sokkal szálkásabb. A dunai halászok a halászlét el sem tudják képzelni márna nélkül. Konyhai előkészítése: A pikelyezés nehézkesebb művelet, mint más halaknál, hiszen a pikkelyek mélyen ülnek a bőrében. Ahol sok márnát tisztítanak, erre külön szerszámot készítenek házilagosan, egy sűrűn fogazott és meghajtott fémeszközt. A letisztított halat megmossuk, hasát felvágjuk, belsőségeit eltávolítjuk. Vigyázzunk, mert a márna ikrája nem fogyasztható! Benne méreganyag van, ami hányingerszerű görcsöt okoz. Bontás után egészben, szeletelve vagy a nagyobb példányokat filézve használhatjuk fel. Készíthetünk belőle sütve, főzve és párolva ételeket. Szerkesztette: Lapoda Multimédia Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|