Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
mazsola cherry
mazsola dried curra...
mazsola plum
mazsola raisin
mazsolás ka... tommy
mazsolás ma... genoa cake
mazsolás pu... plump-puddi...
mazsolás sü... Eccles cake...

Magyar Magyar Német Német
mazsola Rosine (e)

Címszavak véletlenül



Legújabb kommentek



Címszó:
Tartalom:

Mazsola

mazola v. malozsa (növ., rosina, uva passa, passula), a bortermő szőllő déli s egymagu v. egész magvatlan fajtájának a gyümölcse megaszalódva. A mi gömbölyü és négymagu szőllőnk M.-nak nem jó, mert megszáradva alig van valami leve, inkább csupa bőr és kemény mag. A M.-nak való szőllőfürtöt a tövön hagyják, a nap melege ott aszalja meg, legfeljebb azt a szőllőlevelet szaggatják le, amely a fürtöt eltakarja. Szokás a szőllőfürt nyelét az aszalás kezdetén félig eltörni. Kemencében csak szükség esetén aszalják. Némelykor a M.-t hamulúgba és olajtartalmu vizbe is mártják, hogy fénye legyen. A M. nagyszemü és aprószemü. A nagyszemü M. (zibeben, passula minor) nagy és hosszas szőllőből való. A legjobb fajta a fürtös M.; ezt csutkástól, a többit a szőllőcsumájáról leszedve árulják. A becses szmirnai M.-t Csesme, Burla, Karaburnu stb. vidékén, Kosz és Szamosz szigetén termesztik és Szmirnán át szállítják. Leginkább skatulyában árulják. Ez 2 cm. hosszu, egész telt, sárgabarna, némelykor magvatlan. A szultanina M. vagy damascena (damaskusi M.) kisázsiai; apró, vékony héju, nyeletlen és magvatlan; a kevésbbé jó fajta Yerli, Csesme és Szamosz vidékéről fekete M. v. szamoszi muskatellának nevezik. Az olasz és provencei M.t leginkább az angoloknak viszik, egyebütt a szmirnai meg a spanyol M. kél Malaga, Valencia és Alicante vidékéről. Ez meglehetős hosszu, kék és finom ízü. A hamulúgba és olajba mártott alicantei M.-t lexiának mondják. Az apró M. l. Apró szőllő.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Szóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is