Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Mérő-orsó... ----

Magyar Magyar Német Német
Mérő-orsó... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Mérő-orsó

(ném. és ang. Log; ol. barchetta), a hajók menetsebességének meghatározására szolgáló készülék. Ez a Lock nevü angoltól 1660. feltalált és még a jelenkorban is változatlan alakban használt műszer egy 230 m. hosszu vékony zsinegből áll, mely egy üres forgatható fahengerre (1. ábra) van tekerve.

[ÁBRA] 1. ábra.

A zsineg egyik végén különben egy oldallal körívalaku háromszögletü deszkácska van, melynek köroldala ólommal bélelt, hogy a deszkácska a vizbe vetve, a viz felszinére függélyes állásban ússzon. A mérésnél az orsó deszkácskáját hajó hátsó részétől a vizbe dobják, mire az a vizben a 2. ábrán látható állást foglalja el és a viznek nyomása által csaknem egy helyben tartatik.

[ÁBRA] 2. ábra.

A hajó ez alatt menetét folytatván, az orsózsineg a hengerről legombolyodik s azon pillanatban, midőn a hajó hosszának megfelelő hosszaságu zsineg (előfutó) már kifutott, kezdődik tulajdonképen a mérés. E célra egy 15 vagy 30 másodpercig ömlő homokóra szolgál, mely a kellő pillanatban (midőn az előfutó része a zsinegnek már kint van, azaz egy a zsinegbe szövött szines szövetdarab láthatóvá lesz) megfordíttatván, az orsózsineget addig hagyják kifutni (legombolyítani), mig a homokórában levő homok a telt tölcsérből az üresbe át nem ömlött.

[ÁBRA] 3. ábra.

Az orsózsineg megfelelő távolságokra kis csombokok (csomók) v. spárgafonalak által jelezve lévén,a hajó tehát annyi tengeri mérföldet halad óránként, ahány a zsinegen jelzett csomó v. fonal kifutott, miután a csomók távolságai egymástól egy tengeri mérföldhöz ugy viszonylanak, mint 15 vagy 30 másodperc egy órához, illetve 60 perchez. Rendes körülmények között a M.-t mindenfél órában kivetik. 24 óra lefolyása alatt megfutott távolságnak megmérésére az u. n. patens-sebességmérő szolgál (3. ábra), mely műszer a vizbe vetve és a hajó után vonszolva, a meghaladott távolságot bármikor leolvasni engedi és sokkal pontosabb adatokkal szolgál, mint a közönséges M. E műszernek fő alkatrésze egy kis propeller, mely a hajónaka viz tükrén való tovasiklása folytán forgásba jön s a forgás gyorsaságát a hajó sebességéhez mérten, ezzel bizonyos arányban eszközli. A kis forgó propeller egy óraműhöz hasonló szerkezetet hoz működésbe, melynek három számlapján a hajó által megfutott tengeri mérföldek száma könnyen leolvasható. Sokféle patens-sebességmérő létezik, melyek közül a Massey-féle a legelterjedtebb.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is