Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
mese fable
mese romance
mese story
mese tale
mese yarn
mese az egé... that's all ...
mese habbal... malarkey
mesebeli fabled
mesebeli legendary
mesebeszéd fable
mesebeszéd fiddle
mesebeszéd fudge
mesebeszéd that's all ...
mesél to pitch a ...
mesél to spin a y...
mesél to tell a s...
mesél to yarn
mesemondó narrator
mesemondó storyteller...
mesés fabulous

Magyar Magyar Német Német
mese Märchen (s)...
mesefilm Märchenfilm...
mesél fabulieren
mesés märchenhaft...
mesés & cso... fabelhaft

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

mese

Fabula: tanulságos, példázatul szolgáló, gyakran csodás és naiv elemekkel átszőtt, kitalált történet. Fajtái: a népmese és a műmese.


A népmese szóbeli irodalom, amely szájhagyomány útján maradt fenn. Bizonyos alapmotívumok (lényegében azonos figurák, cselekménysorok) a környező népek, de más, pl. keleti népek meséiben éppúgy megtalálhatók, mint a magyar népmesékben. Az európai kultúrkör népmeséinek jó tulajdonságokkal rendelkező főhőse hosszabb próbatétel után általában elnyeri jutalmát. A népmesék áttételes formában a nép boldogságvágyát fejezik ki. Gyűjtésük a múlt sz. elején, a romantika korában indult meg, hazánkban Arany László, Benedek Elek stb. voltak úttörői a gyűjtésnek, feldolgozásnak.


A műmese a népmesétől - a romantikus mesék kivételével - legtöbbször csupán abban különbözik, hogy a népmeséket irodalmi nyelvezetre átfogalmazzák. Világirodalmi rangú műmese-szerzők voltak a Grimm-testvérek, Hans Christian Andersen stb. A műmese jelentős -?ága az állatmese, első ismert szerzője az ókorban a görög Aiszóposz (Aesopus, Ezópusz) volt. Az ő állatmeséiből merített Jean La Fontaine, Fáy András stb. is.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is