Mesterséges táplálás
Az olyan betegeket, kik bármi okból (melankólia,
bárzsingszűkület stb.) nem képesek maguk erejéből táplálkozni, mesterségesen
szokás táplálni. Ez vagy a bárzsingon v. gyomorsipolyon, v. a végbélen át
történik; első esetben a szájon v. az orrüregen át vezetett gyomorkutató
segítségével. M.-ra többféle táplálókeverék alkalmatos; legjobbak egyike az u.
n. Leube-Rosenthal-féle húspankreász-klistér, mely ugy készül, hogy 150-300 g.
finomra vagdalt húsvakarékhoz marha-pankreászt (fejér májat) adnak, ezeket jól
összekeverik, 150 g. meleg vizzel sűrü péppé habarják s alkalmas fecskendő
segítségével melegen avégbélbe fecskendezik. Az Ewald-féle klistér ugy készül,
hogy 2-3 tojást egy evőkanál hideg vizzel összekevernek, másrészt késhegynyi
fehér lisztet fél csésze 20%-os szőllő- (krumpli-) cukor-oldattal felforralnak
s a keverékhez egy kis pohár vörös bort adnak, az egészet 40°-ra lehűtik és a tojásoldattal
apránként összekeverik. Kétszerre használandó el egy nap alatt. A Kussmaul-féle
tojásos klistér receptje következő: 2-3 tojást (sárgájával együtt) fele
mennyiségü vizzel, mely lassankint öntendő hozzá, tejszerü folyadékká habarunk
össze, a keveréket 12 óra hosszat hűvüs helyen hagyjuk s használat előtt 35°
C.-ra melegítjük. Mackenzie keveréke: 150 g. főtt csirkehús, 50 g. tej, 20 g.
zsír, 7 g. cognac, 90 g. viz péppé dörzsölve és 35 C°-ra fölmelegítve, 24 óra
alatt kétszerre elhasználandó. M.-rakülönben egyaránt alkalmas a tej, leves,
bor, tojás, friss húskivonat és a beeftea (légmentesen zárt edényben órákonát
vizzel főzzük a zsirjától megszabadított sovány marhahúst és a főzetet ruhán
átszűrjük).
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|