Mézeskalácsos
népiesen bábsütő vagy mézesbábos, mesterség, mely mézből és
többnyire rozslisztből készíti a közönséges süteményeket, melyek különösen a
nép körében nagyon kedveltek. Az országos vásárok rendes látogatói. Különösen
elterjedt a M.-ipar Debrecenben, ahol a mézeskalács egész speciális, kemény
neme készül; továbbá Tordán - ahol tojást is használnak a készítéshez - itt
többnyire halalaku, u. n. tordai pogácsát készítenek, valamit Kézdivásárhelyen.
Magyarországon összesen van 830 M. 642 főből álló segédszemélyzettel. Ezek
között van 4 tisztviselő, 90 családi kisegítő, 302 segd, 166 tanonc, 5 fiatal
munkás (16 éven alul), 2 napszámos és 73 szolga. L. még Méhészet.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|