Mézga
(növ., gummi), gyántás nyálkássága a növényeknek, amorf
anyag, vizben nehezen oldódik, hanem inkább nyálkás, ragadós folyadékká duzzad
(colloid), alkoholban nem oldódik, savakkal főzve szőllőcukorrá alakul. A
cseresznyefa, meggyfa, mandolafa, szilvafa, mind a két barackfa M.-ja vagyis a
facsipa v. cseresznyemézga (cerasin) a fa testének helyi elhalásából támad
sérülés v. más ok következtében. A M.-képződésnek célja, hogy a megsérült v.
megsebzett fát eldugaszolja, talán a levegő és viz bejutását is gátolja, tehát
a még sértetlen farészt védi. A M.-hoz tartozik az akácmézga (l. o.), az arab
mézga (l. o.) v. arabin meg a traganth is.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|