Mézharmat
(növ., melligo, mel aëris, ros mellis), cukortartalmu
ragadós folyadék, a növények levelein mint egyenletesen fénylő firnászmáz v.
apró csepp jelentkezik, sőt az alattok levő tárgyra is rácsepeg és
megnedvesíti. Leggyakoribb a forró nyári hónapokban s főleg fás növényeken,
különösen hársfán, juharon, szilfán, fűzön és diófán. Tartalma mannit, szőllő-
és nádcukor, dextrin változó mennyiségben. Eredetéről többféle a vélemény.
Unger tanárnak Graz környékén (1856) végzett kémiai vizsgálatai szerint a M.
képződéséhez a bogárnak nincsen semmi köze, hanem a levél beteges váladékának
tekinthető. A M. ugyanis csak a levél felső lapján és a napsütött helyeken
fordul elő, árnyékban sohasem, és pedig oly hirtelen képződik, hogy régebben
azt is hitték, hogy mint a harmat a levegőből hull. Lehet a M. a zárt bőrsejtek
váladéka. De gyakran a levéltetvek terméke, melyek töméntelenül lepik el a
levél visszáját meg a fiatal hajtásokat. Csőrükkel a növényből nedvet szivnak;
az alfelükön v. a potrohon levő mézcsöveken a M. cseppjeit fecskendezik ki s ez
az alattok levő levél felszinére hull. M. a levél visszáján soha sincs.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|