Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
mikrométerc... tangent scr...

Magyar Magyar Német Német
Mikrometer... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Mikrometer

(gör.). Igen kicsiny hosszak mérésére szolgáló eszköz. ide számítandók ama berendezések is, melyeknek célja finom mérő eszközök egyes részeit igen keveset mozgatni s eme elmozdulást megmérni. A finom elmozgatás igen gondosan készített csavar segítségével történik (l. Finom mozgás). Nagyobb elmozdulások pontos megmérése noniust vagy verniert (l. Nonius) szoktak használni. Kis vastagságok mérésére a M.-csavart az 1. ábrában látható alakban alkalmazzák. B rámábaan az a csavar forgatható; a forgás nagysága a K-n levő körosztás segítségével megmérhető. A lemérendő tárgyat a és b közé helyezzük és a-t addig csavarjuk, mig a lemérendő tárgy a és b-vel éppen érintkezik. Azután kivesszük a tárgyat és a-t addig csavarjuk, mig a lemérendő tárgy a és b érintkeznek.

[ÁBRA] 1. ábra

Az a csavarvég akkor éppen a lemérendő vastagsággal tolódott el. A K körön leolvashatjuk, mennyit kellett eközben a csavart forgatni. Kis vastagságok mérésére szolgál még az u. n. M.-körző (l. 2. ábra). Két emeltyü a közös pont körül foroghat; az egyik karhoz c beosztott kör van erősítve. A lemérendő tárgyat b-nél becsípjük; az emeltyü másik vége c-nél a hosszabb karnak megfelelőleg többet mozdul el; az elmozdulás a c körön elolvasható.

Mikroszkóppal vizsgálandó tárgyak méreteinek meghatározására az üveg-M. szolgál. Vékony üveglemezre egyenesekből álló hálozatot karcolnak, melyben két egymásra követő egyenes 1/10 v. 1/100 mm.-re fekszik egymástól Az üveg-M.-t v. a lemérendő tárgyra helyezik v. pedig magában a mikroszkópban s pedig ott, hol az objektiv a tárgy képét szolgáltatja. Mindkét esetben a hálózat a mérendő tárgy képével együtt nagyítva jelentkezik a látómezőben.

[ÁBRA]  2. ábra

Csillagászati s egyéb távcsöveken alkalmazzák az u. n. okulár- v. fonal-M.-t; a távcső okulárjában kifeszített egy v. több pókháló v. finom platina vonal v. üvegre karcolt párhuzamos vonások. A fonalak az objektiv szolgáltatta képpel egy síkban vannak, ugy hogy a vizsgálandó tárgy képével együtt láthatók a látómezőben. A fonalak M.-csavar segítségével eltolhatók, az eltolás nagysága a M.-csavaron leolvasható.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is