Mintapince
(magyar királyi országos központi), a hazai borászat
emelésére és illetve a magyar borok - lelkiismeretlen űzérek által a külföldön
tönkretett - régi jó hirnevének visszaszerzése érdekében létesített országos
intézmény, melynek célja a feladata egyrészt a termelők által beküldött magyar
borokat és cognacokat természetöknek megfelelő módon szakszerüen kezelni,
palackérettségig fejleszteni és a kezelés befejezte után a termelő kivánsága
esetén a jelesb minőségüket palackozva s a M. védjegyével ellátva értékesíteni,
másrészt ugy magánosokat, mint az állami borászati tanfolyam növendékeit és
illetve az okszerü pincekezelés terjesztésére hivatott vándortanítókat és
pincemestereket az okszerü pincekezelésben gyakorlatilag kiképezni. A kormány
által 1881. alapított s az első években állami önkezelésben tartott intézmény
vezetését 1887. a magyar bortermelők országos szövetkezete vette át a
földmivelésügyi m. kir. minisztertől, ki magának a főfelügyeletet fentartotta s
e jogát az országos borászati kormánybiztos útján gyakorolja. Az ügyvivő
szövetkezet nemcsak Magyarország, de egész Európa s Amerika nagyobb városaiban
képviseleteket s elárusító telepeket szervezett. A M. évente átlag 7000
hektoliter bort kezel a földmivelésügyi minisztérium és a m. tud. akadémia
palotáinak pincéiben levő helyiségeiben és évenkint mintegy 200 000 frt ára
bort értékesít.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|