Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Modern nyel... ----

Magyar Magyar Német Német
Modern nyel... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Modern nyelvészeti irányzatok és az iskolai nyelvtantanítás

Az 1970-es évek elejétől Mo.-on az 1978-as ttv. utáni programokban megfigyelhető, a strukturalizmus, a transzformációs generatív grammatika, a valenciaelmélet, valamint az interdiszciplináris pragmatika hatása ( nyelvészet) .

1. A strukturalista elemzési módszerek közül a kommutációs és a disztribúciós elemzés, valamint a transzformáció tkp. irányzattól függetlenek, s be is épültek nyelvtanainkba. A közvetlen összetevős elemzés a mondatelemzésben honosodott meg, de ellentmondásos módon. A programkészítők átvették ugyanis az ágrajzos ábrázolást, de a strukturalista mondatszemlélet nélkül, megtartva a hazai fogalmi alapú mondatmodellt ( mondattani elv az alsótagozatos Anyanyelvünk sorozatban, a Nyelvi, irodalmi, kommunikációs program ban (NYIK) stb.).

2. A transzformációs generatív grammatika és pragmatika hatása elsősorban a Nyelvtan ? kommunikáció ? irodalom tizenéveseknek programra (NYKIT) jellemző, de az elsőre a NYIK-program is hivatkozik.

3. A valenciaelmélethez hasonló szemlélet érvényesül Deme László A beszéd és a nyelv c. könyvében (1976), hatása ? bár szűkebb körben ? megfigyelhető, l. pl. Galgóczi László A magyar nyelv c. könyvét (1991). nyelvtantanítási programok.

A. Jászó Anna

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is