Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
molekula-té... ----

Magyar Magyar Német Német
molekula-té... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

molekula-térszerkezet

vegyészet

A molekulák térbeli elrendeződése. A molekulák alakja fontos az anyag szerkezetének felderítéséhez és a kémiai reakciók értelmezéséhez egyaránt. A molekula-térszerkezetével állnak szoros kapcsolatban az anyagok optikai sajátságai is. A molekulapálya vegyértékelektronjainak ismeretében viszonylag egyszerűen következtethetünk arra, hogy a molekula milyen geometriai elrendezésű, az atomok hogyan, milyen kötésszöggel helyezkednek el a molekulán belül.


A térszerkezet kialakulásának egyik alapelve, hogy az elektronpárok a kölcsönös taszítás miatt a térben minél távolabb igyekeznek elhelyezkedni egymástól. Pl. 2 elektronpár akkor kerül a központi atomtól (jele: A) legtávolabb, ha lineáris (180°) elektronelrendezés valósul meg:

3 elektronpárnál az elektronpárok egy síkban, egymástól 120°-os szögben helyezkednek el:

4 elektronpár már térbeli idom szerint (tetraéder) 109,5°-os szögben kerül egymástól szimmetrikusan a legtávolabbra:

A molekula-térszerkezetnél továbbá figyelembe kell venni, hogy a kötésszögek módosulnak, ha egy v. több elektronpár nem kötő (kötőelektronok), vagyis nem vesz részt a kötésben (lazító elektronok). A lazító elektronpár térigénye ugyanis nagyobb, mint a kötóelektronpáré, s mintegy "összenyomja" a kötésszöget. Az elektronpárok összeszámolásánál érdektelen: egynél nagyobb kötésrendről van-e szó (kettős kötés, hármas kötés, delokalizált elektron), ilyenkor ugyanis csak a térigénye nő meg a kötést létesítő elektronoknak. Így pl. az etilén H2C = CH2 kettős kötését nagyobb térigényű és a forgást megakadályozó egyszeres kötésnek felfogva, a CH2 csoportnál a központi szénatom körül "három elektronpárral" számolhatunk, ami várhatóan 120°-os kötésszöget jelent. A kettős kötés azonban nagyobb térigényű, így a kötésszög valamivel kisebb lesz 120°-nál, s az is nyilvánvaló, hogy valamennyi atom egy síkban helyezkedik el. Finomítva a kötésről alkotott egyszerűsített képet: a a kötésre a n-kötés merőleges.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is