Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
monszun monsoon

Magyar Magyar Német Német
Monszun... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Monszun

meteorológia

A monszun cirkulációt alapjában a légkörzési rendszer évszakos eltolódása okozza, ennek mértékét felerősíti a kontinensek és az óceánok eltérő felmelegedése és az ebből eredő nyomáskülönbségek.
Az Egyenlítő környéki trópusi összeáramlási övezet (ITC) és vele együtt a két félgömb passzát öve (ld.: passzátszél) a Nap járását követve évszakos mozgást végez.
Ez az eltolódás viszonylag csekély, ha az Egyenlítő közelében óceán, nagyobb, ha nagy szárazföldi térség található. A nagymérvű eltolódás monszunális változásokkal járhat együtt pl. Indiában és Délkelet-Ázsiában. Itt a kontinens és az óceán eltérő felmelegedése felerősíti a szabályserű változásokat, így ebben a térségben a nyári félévben a kontinensek jobban felmelegednek, és a kialakuló alacsony nyomás a tengerekről/óceánokról a kontinensek belseje felé irányuló légáramlást okoz. A nedves levegő a kontinentális meleg levegővel keveredve pedig esőzéseket idéz elő.
A téli félévben fordított a helyzet, a jobban lehűlő szárazföldek magas nyomása a tengerek/óceánok felé tartó áramlást eredményez, amely száraz időszakot hoz maga után.
A monszun kifejezést eredetileg az indiai szubkontinensre alkalmazták, ugyanakkor a monszun cirkuláció a Föld más részein is megtalálható. A legismertebb indiai monszun területe India és Délkelet-Ázsia. A nyári félévben az orografikus emelésnek köszönhetően hatalmas esőzések alakulnak ki a hegységek előterében.
Az indiai monszun tipikusan júniustól szeptemberig tart. Ezen időszak alatt Nyugat- és Közép-India éves csapadékának több mint 90 %-át, míg Dél- és Északnyugat-India több mint 50-75 %-át kapja meg.

 

Forrás: www.metnet.hu

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is