Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
műalkotás artwork
műalkotás work of art...

Magyar Magyar Német Német
műalkotás Kunstwerk (...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

műalkotás

művészet

A művészi alkotómunka eredménye, olyan - széles értelemben felfogott - tárgy, amely rendelkezik az esztétikum sajátosságaival.


A köznyelvben általában a művészi szándékkal létrehozott tárgyakat, objektumokat, valamint a népművészet termékeit nevezik műalkotásnak. A tudományos vizsgálódás számára ma sem lezárt kérdés, hogy mi tartozik a műalkotások körébe. József Attila szóhasználatával végtelen, ezért nem szemléleti valóság helyett, ?végső szemléleti egészet? - alkot. Eszerint a végső formával nem rendelkező, csak változatokban létező népköltészeti termékek pl. nem tartoznak a műalkotásokhoz. Ugyanakkor funkciójukat tekintve nagyon is közel állnak hozzájuk. A másik lényeges kérdés, hogy műalkotásnak nevezhetünk-e minden olyan tárgyat, amelyet az alkotó ilyen szándékkal hozott létre v. a befogadók egy része annak tart. Ekkor ui. a giccset, a hazug, sekélyes fércműveket is műalkotásnak kellene tekintenünk. Ennek a kérdésnek eldöntése további, a művészi értékkel kapcsolatos, főleg művészetszociológiai vizsgálatokat igényel.


A műalkotások tartalmi és formai sajátosságaik alapján csoportosíthatók, pl. műfaj, stílus, technika, anyag stb. szerint.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is