Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Multimédia... ----

Magyar Magyar Német Német
Multimédia... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Multimédia

(lat. ?többszörös közvetítők?):

1. Eredetileg a több érzékszervi csatornára ható információhordozók gyűjtőneve. Az oktatástechnológiai szemlélet ? amelynek egyik megalapozója az audiovizuális szemléltetés, kísérletileg is igazolta a többcsatornás ismeretközlés oktatási célú alkalmazásának eredményességét. A verbális (auditív; hang) információval párhuzamosan megjelenő vizuális információ (rajz, álló- és mozgófénykép) a technikai megoldástól függetlenül gazdagította a tanítás-tanulás módszer- és eszköztárát.

2. A multimédia a technikai médiumok (információhordozók és -közvetítők) rendszerbe állított, a tananyagot tartalmazó együttese, amely a tanár és a tanulók számára egyaránt használható. A rádióvíziós oktatóprogram, a hangosított diasorozat, az oktatócsomag lényegében multimédia-rendszer.

3. A programozott oktatás elveit megvalósító egyéni tanulási rendszerek, a számítógépes oktatás különféle módozatai a többcsatornás információközlés mellett az interaktív (interaktív kommunikáció) szabályozott tanulástechnikai és metodikai lehetőségét is megteremtették. Ennek alapja a multimédia oktatóprogram, amely a kötött (isk.-i és tanfolyamrendszerű), valamint a távoktatás i rendszerben egyaránt használható, s többnyire a hagyományos (nyomtatott), az elektronikus (videó- és számítógépes) és a telekommunikációs (RTV, adatátviteli hálózati) rendszerek kombinációi. Az oktatási gyakorlatban terjedő legújabb interaktív multimédianak különböző technikai megvalósításai ismeretesek: a CD-ROM, a CD-I és az IAV (interaktív videó). Tartalmi struktúrájuk hasonló, ált.-ban nem lineáris, hanem a felhasználóknak nagyobb szabadságot biztosító hipermédia struktúra. A CD-ROM alapú (optikai lemez) multimédia megfelelő számítógép (multimédia PC) segítségével adatokat, szövegeket, grafikákat, animációkat, álló- és mozgófényképeket és hanganyagot tud megjeleníteni. Tárolókapacitása 650 Mbyte, amely gyakorlatilag azonnal lehívható a kívánt formában. Ez az információmennyiség mintegy 250 000 oldal nyomtatott szövegnek felel meg. A CD-I alapú multimédia annyiban különbözik a CD-ROM alapútól, hogy a lemezt egy speciális (CD-I) lejátszó készülékkel lehet lejátszani, amely alkalmas az audio CD-k, és a Photo-CD (optikai lemez) lejátszására is. Az IAV (interaktív videó) technikailag egy lézer-képlemezjátszó és számítógép kombinációja, ahol a képlemezjátszót az okt.-i programnak megfelelően a számítógép vezérli. Ált. az álló- és mozgófényképes információ a képlemezen, a grafikus, szöveges információ, a tanulásirányítást végző program, az interaktivitást jelentő feladatok és az értékelés a számítógép mágneslemezén található. A képlemez két oldalán 54 000 színes fénykép, ill. kb. 35 percnyi videofelvétel tárolható. Az IAV rendszer gyakran egy olyan oktatócsomag, amelynek elemei a tkv., a számítógépes program és a képlemez.

Nádasi András

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is