Must
igy nevezzük a gyümölcsféléknek, különösen a szőllőnek,
kisajtolt levét. A szőllő-M. 10-24% cukrot, 0,4-1,2% savat tartalmaz, értéke
főleg cukortartalmától függ, mert az erjedés folytán a cukor alakul át szesszé,
s igy minél több cukor van a M.-ban, annál erősebb lesz a belőle származó bor.
A M. cukortartalmát a mustmérővel (1. o.) határozzuk meg. Az aszuborok M.-ja
még több cukrot is tartalmaz, mi onnan származik, hogy a M.-ot utólag az
összegyúrt aszu szőllőre töltik. A M.-ot kénezés, szalicilsav hozzáadása és
pasteurözés által szokás konzerválni; 0,5? (1 hl.-re 50 g. szalicilsav)
teljesen meggátolja az erjedést, legcélszerübb azonban a M.-tal megtöltött
palackokat vizzel telt üstbe tenni, s a vizet felforralván, pasteurözni, s
végül kifőzött dugasszal elzárni.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|