Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
must must
mustár mustard
mustárfű mustard
mustárliszt... flour of mu...
mustárrepcs... wild mustar...
műstoppolás... invisible d...
műstoppolás... invisible d...
mustra muster
mustrál to muster

Magyar Magyar Német Német
must Most (r)
mustár Senf (r)

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Must

igy nevezzük a gyümölcsféléknek, különösen a szőllőnek, kisajtolt levét. A szőllő-M. 10-24% cukrot, 0,4-1,2% savat tartalmaz, értéke főleg cukortartalmától függ, mert az erjedés folytán a cukor alakul át szesszé, s igy minél több cukor van a M.-ban, annál erősebb lesz a belőle származó bor. A M. cukortartalmát a mustmérővel (1. o.) határozzuk meg. Az aszuborok M.-ja még több cukrot is tartalmaz, mi onnan származik, hogy a M.-ot utólag az összegyúrt aszu szőllőre töltik. A M.-ot kénezés, szalicilsav hozzáadása és pasteurözés által szokás konzerválni; 0,5? (1 hl.-re 50 g. szalicilsav) teljesen meggátolja az erjedést, legcélszerübb azonban a M.-tal megtöltött palackokat vizzel telt üstbe tenni, s a vizet felforralván, pasteurözni, s végül kifőzött dugasszal elzárni.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is