Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
mustár mustard
mustárfű mustard
mustárliszt... flour of mu...
mustárrepcs... wild mustar...

Magyar Magyar Német Német
mustár Senf (r)

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Mustár

v. mustárfű (növ.), repce Diószegiéknél, Sinapis L.), többnyire egynyáréltü, sárga és keresztes virágu fű, 11 fajjal (hazánkban 4) Európában. A káposztával közelről rokon, főleg azért különbözik tőle, mert a M. termésének 3 vagy 5 ere van. Termése keskeny, szálas vagy hosszas, kardforma, lapított v. lapos négyszögletü csőrrel és gömbölyded magvakkal. A S. alba L. (fehér, sárga, kerti vagy angol M.) egynyári, 3-6 dm. magas, sertés kóró. Magva 1-5, gömbölyded, sárgás, gödrösen pontozott. Német- és Angolországban, Hollandiában bőven termesztik. Sajtolás után kövér olajától megtisztítják, azután szétmorzsolva ecettel v. besűrített musttal (ezért a neve mustár) keverik. Ezenkivül helyi szokás szerint lisztet, kurkumát, mindenféle fűszert, sőt még hagymát, foghagymát, sót tesznek bele. Ez az étel-M. A S. arvensis L., mustárrepcsén, mezei fű; a S. dissecta Lag. pedig len közt vagy vasút mentén (Nagyvárad, Vésztő) honosodott meg. A fekete v. zöld M. (Sinapis nigra L.) botanikailag a M.-tól eltérőbb, a Brassica-génuszhoz is csatolják (Br. nigra Koch), sőt külön génusznak is tekintik (kélmustár, repcsén, Melanosinapis Schimp. et Sp.). Egynyáréltü 1/1-11/2 m. magas ágas fű. Magvából 18-24% enyhe, enni vagy égetni való kövér olaj sajtolható, de M.-flastrom, lábfürdető éteres M.-olaj, valamint étel-M. is lesz. A M.-flastromot M.-porból vagy szétdörzsölt magból készítik, kevés fehér M.-t is szokás közé tenni. Rozsliszttel és ecettel keverik vagy vizzel híg péppé alakítják s nagyon hathatós hólyaghúzó lesz a bőrre kötve. Helyette még az erősebb M.-szeszt is használják. A fekete M.-t leginkább Elzász, Hollandia, Angol-, Cseh-, Francia-, Olasz- és Görögország és Kalifornia termesztik. A S.juncea L. Oroszország pusztáin terem; Sarepta környékén Indiában. Afrika középső részében, valamint más meleg vidéken is termesztik. Magva a fekete M.-é-hoz hasonlít még kémiai tekintetben is. Oroszországban jóízü ételolajat és M.-port készítenek belőle; az európai piacra tömérdeket szállítanak s a lisztje (sareptai v. orosz M.) étel-M.-nak és orvosilag használatos. A M.-t már a római és görög orvosok használták orvosságnak. Fűszercélra félporcellán edényben jut a kereskedésbe. A Görögországból szállított M. az Eruca Sativa terméke. Az orosz M.-liszt finomabb és erősebben hat. Török M., 1. Mustárkápri. - A M. jó erőben levő homokos vagy meszes talajon díszlik legjobban s ugy mivelik, mint a tavaszi repcét. A zöld növény takarmánynak is alkalmas.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is