Mustárolaj
(allilszulfocianid, alliltiocianid). Az összetett éterek
csoportjába tartozó vegyület; képlete CS=N-C3H5. A fekete
mustár (Sinapis nigra) magvaiban egy glikozidának, a mironsavnak, káliumsója
fordul elő, amly ugyancsak a magvakban található fermentum, a mirozin,
behatására viz jelenlétében szóllőcukorra, káliumhidroszulfátra és M.-ra hasad
szét. Ugy készül, hogy a fekete mustármagvakat összezúzás után kisajtolják és a
maradékot hideg vizzel leöntve, több óráig állni hagyják és azután
ledesztillálják. Az említett bomlás következtében képződő M. a szedőbe gyül
össze. Ilyen módon 1000 rész mustármagból 2,11 rész M. kapható. Mesterséges
úton többféle módon kapható, igy alliljodid- és alkoholos káliumszulfocianid
elegyének ledesztillálása révén. A M. szintelen, erősen fénytörő, rendkivül
csípős, könnyezésre ingerlő szagu és a bőrön hólyagot húzó folyadék; fs. 10°-on
1,017, fp. 150,7°. Vizben kis mértékben, borszeszben, éterben könnyen oldódik.
A világosságtól lassanként megbarnul. Ammoniával allilszulfohugyannyá egyesül.
Vizzel vagy sósavval melegítve széndioxidra, kénhidrogénre és allilaminra
bomlik. 50 annyi borszesszel (mustárszesz) vagy zsíros olajokkal higítva
különösen mint bőrizgató szert használják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|