Nádcukor
(cukor), a szénhidrátok csoportjába tartozó legfontosabb
cukorféleség, mely sok növény nedvében (cukornád, cukorrépa stb.) előfordul;
képlete C12H22O11. (Előállítását l. Cukor
alatt.) A N. nagy monoklin prizmákban kristályosodik és közönséges
hőmérsékleten 1/3 sr. vizben oldódik; borszesz nehezebben oldja. Fs. 1,606.
160°-ra hevítve halványsárga folyadékká olvad meg, mely a kihüléskor alaktalan
üvegszerü tömeggé mered (árpacukor); rövid idő mulva azonban ezen tömeg ismét
kristályosság és átlátszatlanná válik, Magasabb (190-200°) hőmérsékletre
hevítve, barna, nem kristályosodó tömeg (karamell) keletkezik belőle, melyet
italok festésére használnak. Higított savakkal főzve invertálódik, azaz
szőllőcukor és gyümölcs-cukor képződik belőle. Salétromsav a főzéskor
cukorsavvá, a poláros fényre nem ható borkősavvá és sóskasavvá oxidálja.
Fémoxidokkal u. n. saccharatokat alkot; ilyen pl. a kalciumsaccharat C12H22O11.
CaO+2H2), mely akkor áll elő, ha N.-oldatban finom égetett mészpont
oldunk fel. A N.-oldat poláros fény síkját jobbra csavarja és a Fehling-oldatot
nem redukálja. L. Cukor.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|